Monday, December 28, 2015

End of semester : Final Exam Mode ON




Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum




I will have my first paper tomorrow.


May Nurul Atiqah achieve dean list this semester. 
Allahumma amiin.
Thank you for the du'a. ^^




Yuyuatiqa :
I'll be back during semester break k. xoxo!





♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Monday, December 21, 2015

The Other Side


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

I found this encouraging story while I was scrolling the newsfeed on my facebook.
credit to : Daniel Wairiuko Macharia (fb)


credit : google images

“My boss drove a luxury car everyday and it was my duty to greet him and to open the gates for him, as I worked as a watchman in his villa. But he never responded back to my greetings.

One day he saw me opening the garbage bags outside the villa in search for any leftover food. But, as usual he never even looked at me, it was like as if he never saw anything!
The very next day I saw a paper bag at the same place, but it was clean and the food inside was covered well. It was fresh and good food like someone had just brought it from the supermarket. I didn't bother as to where it came from, I just took the paper bag and I was so happy about it.
Every day I found this paper bag at the same place with fresh vegetables and all that we needed for home. This became my daily routine. I was eating and sharing this food with my wife and kids. I was wondering who this fool could be?! To forget his paper bag full of fresh food everyday.
One day there was a big problem in the villa and I was told that my boss has died. There were too many guests coming to the villa that day and I didn't get any food that day, so I thought that one of the guests must have taken it. But the same thing happened the 2nd day, the 3rd day and the 4th day.
It went on like this for a few weeks and I found it difficult to provide food for my family, so I decided to ask the wife of my boss for a raise in my salary or else I would quit my job as a watchman.
After I told her, she was shocked, and asked me, how come you never complained about your salary for the last 2 years? And why is this salary not enough for you now? I gave her so many excuses but she was never convinced!
Finally in the end, I decided to tell her the truth, I told her the entire story of the bag of groceries, and as to how it was my daily provision. She then asked me as to when this stopped? I told her after the death of her husband. And then I realized that I stopped seeing the paper bag immediately after the death of my boss. Why didn't I ever think of this before? That it was my boss who was providing this for me? I guess it was because I never thought that a person who never replied to my greetings could ever be this generous!
His wife started to cry and I told her to please stop crying and that I'm really sorry that I asked for a raise, I didn't know that it was your husband who was providing me with the meals, I’ll remain as a watchman and be happy to provide my service.
His wife told me, I'm crying because I've finally found the 7th person my husband was giving this bag full of food. I knew my husband was giving 7 people everyday, I had already found the 6 people, and all these days I was searching for the 7th person. And today I found out.

From that day onwards, I started to receive the bag full of food again, but this time his son was bringing it to my house and giving it to my hand. But whenever I thanked him, he never replied! Just like his dad!
One day, I told him THANK YOU in a very loud voice! He replied back to me to please not be offended when he doesn't reply, because he has a hearing problem, just like his dad!”
Oh! We have been wrong so many times judging others without knowing the true story behind their actions. Be kind and courteous in dealing with others, for everyone is fighting a hard battle. Be careful, not everything is about you.
Before you assume, there is this thing called ASKING.
Don’t just jump to conclusion, because that is truly not an exercise, it may cause you more harm at the end of the day. Many of our problems are caused by how we process what happens around us. Don’t judge a situation you have never been in. Be humble enough to learn. You do not know it all. Lets change the way we feel about ourselves and others.
There are two sides to a story. Don’t believe everything you hear.
Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about.

Yuyu Atiqa :
I realize a lot of things through this story. I really hope this can be beneficial to the readers as well.
Let's do something good in our life everyday. :)

Regards,
yuyuatiqa



♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Wednesday, December 16, 2015

Such a Nice Art from Lee


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.


Hi, readers. Just a short entry.

Since this semester is quite packed for me, I don't really have time to do things that I usually did before.. For example, kerap update blog, kerap blogwalking sambil komen mana-mana entri yang menarik perhatian, bertegur sapa dengan bloggermates on social media.. Seriously, I miss doing all those stuff. 

Alhamdulillah, few days back, after I submitted all the assignments (another 3 presentation left) before my study week next week, so I decided to take a few hours (many hours actually) to spend time on my beloved blog yang dah lama terbiar ni. Sorry. :(

Then, I found a simple blog while I was blogwalking. Blog yang sangat simple. Entri-entri yang the owner post ialah setiap art request yang dibuat sendiri olehnya. Ohh by the way, the owner's name is Lee. 

I'm interested on these art stuff eventough tak ada bakat seni langsung dalam diriku. haha

So, I leave my comment on one of the entry asking about the art request la kan.. At first, tak expect pun Lee akan reply. But, alhamdulillah, Lee respon.

Yang terharunya, dia bukan saja respon kat entri blog dia tau.. Dia respon on every social media yang dia boleh reach me. I'm touched.

When I attached my picture for the art request last night I expect yang mesti dia akan take time untuk buat.. Tapi tak.. Tup tuppp.. Hari ni dah siap. Sangatlah cepat..


Nice, isn't it?
For me, it is!

Then, I decide to use this art as my new header.. I started design, tak sampai setengah jam, I manage to change my old header to the new one! Alhamdulillah.. walaupun, I know my header tak sekreatif orang lain punya header, but I do satisfy laa kan.. Design sendiri yang mudah-mudah.. So, apa pendapat kalian tentang header baru blog yuyu atiqa? hehe

Dear readers, do VISIT and FOLLOW Lee's blog, fb page and instagram ya!




budoxe_lee (instagram)


Okay dah. Nak share pasal art ni motif utamanya.. hehe..
Gotta go.

Thanks for reading!

xoxo,
yuyu atiqa




♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Monday, November 23, 2015

Ariffu's Graduation!


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum wbt


Dah banyak entri yang tertangguh untuk dipublish. Lepas satu-satu entri yang tak sempat ditaip sampai habis. Maka, bersusunlah entri-entri tersebut dalam draft. Hmm. Maafkan seorang Atiqah yang mengabaikan blognya tanpa mengemaskini entri-entri yang baru. :(

Kejap tadi, patutnya aku kena attend business meeting tapi kemudiannya dapat panggilan yang meeting ditangguh pada esok malam. Makanya, matlamatku pada malam ini adalah untuk menyiapkan dua tugasan, satunya tugasan untuk presentation subjek Media Society dan satu lagi tugasan subjek Public Relation yang perlu dihantar. Kedua-dua tugasan bertarikh ajal pada Jumaat ini. Padan muka Nurul Atiqah. Amalkan lagi kerja last minute macam ni. Astaghfirullahalazim.

Berbekalkan saki baki semangat yang ada, aku buka laptop dengan harapan dapat berjuang melaksanakan matlamatku itu. Haaa. Skema bebenor ayat. haha. Sebelum mula menaip tugasan, boleh pulak aku melencong kejap menjenguk blog ni. Sebab tu, tiba-tiba jari ni rasa nak update entri pendek. Okayla tu kan. Ambil mood nak siapkan esaimen (ejaan sebenar : assignment) kejap lagi.

Ya rabbi. Panjang pulak mukaddimah. Motifnya tak nak bagi nampak blog ni terbiar. Jadi, terdetik nak update entri tentang konvokesyen seorang Ariffudin. :D

Dia adalah antara manusia terawal yang aku kenal masa mula-mula aku jejakkan kaki di USM walaupun masa tu dia masih belajar di kampus kejuruteraan, Nibong Tebal. Kampus Kejut (singkatan daripada Kejuruteraan) agak jauh dari kampus induk. Kami jarang jumpa, tapi bila dah jumpa memang kecoh. Sebab sekepala. Jadi, perangai pun sama gila-gila. haha.

Dekat USM, ramai yang sayang dia. Sebab dia sentiasa bawa keceriaan pada semua orang. Aku respect dia sebab dia sentiasa senyum walaupun ketika dia tengah sedih. Dia salah seorang manusia tabah yang pernah aku jumpa dalam hidup aku.

Sebelum dia grad, aku tahu dia sayu teringatkan arwah abah dia. Tapi, dia tetap tunjukkan yang dia cekal sebab dia ada mak yang sangat dia sayang serta keluarga di sisi. Aku yakin, arwah abah dia mesti sangat bangga dengan dia.



Seorang Ariffu yang selalu dengan 'peace' tiap kali bergambar.
 Abaikan mukaku yang sememeh. erk


Alhamdulillah..
Congratulations, senior! Inshaallah, next convocation untuk master pulak.
Moga Allah permudahkan setiap perjuangan. Amiin.

Tak boleh nak taip panjang-panjang lagi dah. Dua esaimen menanti.

See you when I see you, my dear blog and readers (kalau masih ada) hehe


Wassalam :)





♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Sunday, September 6, 2015

Diari PPSL 2015/2016


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.


Alhamdulillah, berkesempatan update entri setelah berbulan-bulan menyepi. Maaf dan maaf. Entri kali ni, nak berkongsi secara ringkas tentang minggu PPSL. PPSL stands for Pembimbing Program Siswa Lestari. Program ni sebenarnya program wajib setiap sidang menyambut kedatangan siswa/i kemasukan baharu ke Universiti Sains Malaysia.

Alhamdulillah, saya terpilih untuk berkhidmat sebagai PPSL untuk sidang akademik 2015/2016. Orang nampak, jadi PPSL ni macam senang. Tapi, hakikatnya, hanya mereka yang mengalami sahaja tahu realiti yang berlaku.

Okay, saya kongsikan sedikit sebanyak tentang apa yang telah saya lalui sebagai seorang PPSL.

Sebelum saya dan PPSL yang lain dapat berada pada tahap sekarang (PPSL bertauliah), kami telah diuji dan berjaya melepasi beberapa peringkat yang sangat mencabar.

Peringkat pertama, sesi temuduga.

Saya tahu, ramai yang agak gerun bila dengar saja perkataan 'temuduga'. Kenapa saya cakap macam tu? Sebab.. sebelum ni.. Nak mendapat tempat di universiti, ramai kenalan saya yang lebih cenderung memilih kursus-kursus universiti yang tidak memerlukan proses temuduga berbanding dengan kursus yang perlu ditemuduga.

Bila ditanya, rata-rata jawapannya, tiada keyakinan diri yang tinggi. Nah, di situ silapnya. Sebenarnya, rasa yakin tu sememangnya ada dalam diri setiap dari kita. Cuma, emosi kita yang telah berjaya mempengaruhi akal menjadikan kita tidak yakin dalam membuat sesuatu tindakan.

Macam mana nak atasi? Tak susah pun..

Percaya dengan kebolehan yang ada dalam diri, niat kerana Allah and be confident!


Kemudian setelah berjaya melepasi temuduga, barisan bakal PPSL wajib mengikuti kursus persediaan. Jadi, peringkat kedua ialah mengikuti kem persediaan PPSL.

Seumur hidup saya, kem persediaan PPSL kali ini merupakan satu-satunya kem yang tersangat menguji kesadoan mental dan fizikal saya. Kem persediaan tersebut kami jalani secara outdoor di Kuala Kangsar, Perak.

Bayangkan, berjam-berjam dijemur di bawah terik matahari hinggakan pitam. Kemudian, cari kayu api untuk masak sendiri, jaga itik sebagai amanah, bina khemah dan runtuhkan khemah setiap hari, hidup secara nomad berpindah dari satu tempat ke tempat yang baru dengan berakit dua hari berturut-turut sampai kena sunburn, berjalan lebih 20km dan tak mandi selama 4 hari berturut-turut.

Pada awalnya, timbul rasa tak puas hati, kenapa kami perlu melakukan semua perkara tu..

Tetapi, akhirnya.. kami faham semua yang kami lakukan itu bersebab dan sangat membantu kami sepanjang mengendalikan minggu siswa lestari.



Welfie group selepas tamat kem persediaan di Kuala Kangsar, Perak


Sekembalinya dari kem persediaan, kami perlu mengikuti peringkat seterusnya iaitu kursus persediaan fasa II (indoor) yang memberikan kami pemahaman mengenai setiap organisasi dalam universiti. Antara pengisiannya termasuklah penjelasan mengenai ombudsmen universiti, proses pengurusan biasiswa dan pinjaman PTPTN, pengurusan keselamatan, pembangunan, pusat sukan dan sebagainya.

Peringkat terakhir, apabila kami secara sah ditauliahkan sebagai Pembimbing Program Siswa Lestari (PPSL) Sidang Akademik 2015/2016.

Gementar. Risau. Berdebar-debar. Seribu satu rasa bercampur ketika menanti hari pendaftaran siswa/i baharu. Lebih membuatkan saya tak senang duduk apabila saya diamanahkan untuk memikul tanggungjawab sebagai penghulunita di Desasiswa Fajar Harapan, salah sebuah kolej kediaman pelajar dalam kampus Universiti Sains Malaysia.

Pejam celik, sampai ke hari pertama minggu siswa lestari. Bermacam kerenah ibu bapa dan anak-anak kami perlu hadapi. Sentiasa bersedia untuk tidak bersedia. Setiap hari, setiap dari kami tak cukup tidur sepanjang minggu. Tekanan, stress, penat, ketika ini, emosi kami teruji.

Bila berdepan dengan situasi sepanjang minggu siswa lestari, kami mula sedar...

Setiap denda dan aktiviti yang kami lalui di kem sebenarnya satu latihan untuk kami.

Berjam-jam dijemur bawah terik matahari kerana berjam-jam kami perlu melayan satu persatu perangai ibu bapa dan pelajar sewaktu hari pendaftaran. Kami terpaksa tadah telinga tahan maki, ibu bapa yang cerewet, demand dan macam-macam lagi. Still, kami mampu bertahan dan terus ukir senyuman.



Sempat selfie bersama salah seorang PPSL Fajar Harapan, Chew dan 
PPSL Induk merangkap MPPUSM, Fahmi Fadzli


Situasi tegang yang paling menguji kekuatan mental PPSL ialah fenomena serangan persepsi di laman sosial oleh beberapa individu yang tidak bertanggungjawab. Antara serangan persepsi yang agak tak logik ialah mereka mempersoalkan budaya 'cheers' yang dibuat oleh setiap desasiswa sewaktu minggu siswa lestari berlangsung.

Tapi kan.. Semua yang berlaku dengan izin Tuhan, segala provokasi yang timbul inilah yang membuatkan barisan PPSL bersatu hati dan cekal memikul amanah masing-masing. Salute!

Sebab, kami tahu masih ramai yang ada dengan kami. Ramai yang faham dan menyokong kami termasuklah junior-junior yang baharu. Macam yang saya cakap tadi, hanya mereka yang mengalami dapat merasai dan menilai dengan sebaiknya. :)



Whatsapp yang saya terima daripada siswi baharu desasiswa Fajar Harapan
meluahkan pendapat beliau mengenai PPSL


Satu perkara yang saya pegang, kalau kita buat sesuatu dari hati, yakinlah ia akan sampai ke hati. Betulkan nawaitu, inshaAllah, Allah permudahkan..

Secara keseluruhannya, diberi peluang berada dalam keluarga PPSL sidang akademik 2015/2016 merupakan pengalaman yang baru dan lebih mematangkan diri Nurul Atiqah.

Alhamdulillah, syukur untuk kesempatan dan ruang ini. :')



Bergambar di hadapan banner penghulu dan penghulunita Desasiswa Fajar Harapan



Okaylah, cukup di sini dahulu. Thank you for reading this entry till the end. hehe..

Lots of love,
Nurul Atiqah







♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Wednesday, June 17, 2015

Ramadan Kali Ini



Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Entri terakhir dikemaskini, 3 bulan yang lalu. Maafkan aku.
Harap masih ada yang sudi menjengah ruangan ni.

Alhamdulillah, ramadan menjelma lagi.


cc : google image


Ramadan kali ni bawa banyak rasa pada aku.

Secara peribadinya ia istimewa bagi aku sebab ulang tahun kelahiran aku yang ke-21 pada 18 Jun bersamaan dengan 1 ramadan 1436H, hari pertama bulan yang dirindui.

Moga keberkatan bulan yang mulia ini juga turut dilimpahkan pada aku dan kita semua.
Allahumma amiin.

Dalam pada rasa bersyukur, sedikit terasa sayu menyambut permulaan puasa di perantauan tanpa mak ayah di sisi buat pertama kalinya. Walaupun tak berapa nak perantauan sangatlah kan. Sebak bila mendengar suara mak ayah di telefon. Tapi aku yakin, semuanya akan baik-baik saja. Sahabat-sahabat ramai di sini yang sudah seperti keluargaku sendiri. Moga rindu pada keluarga di rumah mampu sedikit terubat. Inshaallah..  :)

Sekarang, aku sedang menghadapi peperiksaan akhir untuk sidang ini. Masih berbaki 4 kertas peperiksaan lagi. Mohon doa dari kalian ya. Doakan moga aku dapat menduduki peperiksaan dengan tenang dan dapat menjawab peperiksaan dengan baik. Amiin..

Impian ramadan kali ini,

Moga kita terus kuat untuk sadokan hati melawan nafsu.
Moga kita memanfaatkan bulan yang mulia ini dengan sebaiknya untuk memulakan dan melakukan amal kebaikan serta istiqamah berusaha menggapai redhaNya.

Ayuh, jaga hati, pellihara iman, kukuhkan pegangan.

Salam ramadan 1436 Hijrah .. :)


Wassalam.


♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Wednesday, March 25, 2015

EmceePro Workshop


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar.
Lama tak mencoretkan sesuatu di blog disebabkan kekangan-kekangan tertentu yang tak dapat dielakkan. Moga masih ada pembaca blog yang setia membaca coretan perkongsian di sini.

Sedikit perkongsian tentang pengalaman baru yang saya dapat tempoh hari.

Pada Ahad yang lepas, 22 Mac 2015, alhamdulillah, diberi kemudahan oleh Allah untuk hadirkan diri dalam Bengkel EmceePro yang dianjurkan oleh Neuronworks Training. Bengkel tersebut diadakan di Institut Sosial Malaysia, Kuala Lumpur.

Orang kata, di mana ada kemahuan, di situ ada jalan. Disebabkan minat dalam bidang pengacaraan majlis ni, saya usahakan untuk sertai bengkel ni walaupun jauh dari kampus pengajian saya.

Alhamdulillah, saya bertolak dari Sg. Nibong ke Kuala Lumpur bersama senior saya, Hafiz pada 21 Mac dan selamat sampai sebelum bengkel bermula.

Bertuah rasanya bila sekali lagi dapat menuntut ilmu terutamanya ilmu pengacaraan dengan Tuan Rizal Rashid, seorang yang berpengalaman hampir 10 tahun dan mempunyai kepakaran dalam bidang pengacaraan majlis.

Kali pertama bertemu beliau sewaktu menghadiri Seminar Now Everyone Can Speak (NECS). Malangnya, tak berkesempatan menulis tentangnya dalam blog ni. Maaf. :(

Nevermind. Back to EmceePro Workshop. Apa yang saya boleh katakan, banyak ilmu baru yang saya dapat selepas sertai bengkel ni.


Dari kiri, senior saya, Hafiz, Encik Hafiz (peserta), Tuan Rizal Rashid, Puan Ros (peserta) dan saya.

Kalau sebelum ni, sediakan skrip emcee tanpa ada guide yang betul dan memakan masa yang lama, sekarang saya dah dapat tips untuk sediakan teks emcee kurang daripada 30 minit. Serius cakap. Sewaktu latihan amali dalam bengkel tersebut, saya berjaya siapkan teks emcee dalam masa 12 minit. Betul ni. Saya tak tipu.

Dalam bengkel tersebut juga, Tuan Rizal turut kongsikan teknik yang boleh diaplikasikan semasa mengendalikan sesuatu majlis. Teknik yang sangat teruja untuk saya praktikkan ialah gabungan teknik superfast dan stacatto stop.

Banyak lagi perkara yang Tuan Rizal kongsikan macam teknik format skrip majlis rasmi, soalan-soalan wajib yang seorang pengacara majlis patut tanya sebelum mengacarakan sesuatu majlis, apa yang perlu dan apa yang dilarang semasa mengacarakan majlis. Semua tu, saya dapat kat bengkel tersebut. Alhamdulillah, saya rasa sangat berbaloi dapat sertai bengkel tersebut.

Bagi rakan di luar sana yang terlepas bengkel EmceePro ni, jangan risau. Sebab Neuronworks Training ada anjurkan bengkel ni pada bulan April nanti. Jadi, jangan lepaskan peluang ni. Okay? Untuk mendaftar, ikut saja langkah-langkah yang dimaklumkan dalam poster kat bawah ni.


Saya hentikan entri di sini dulu. InshaAllah, jumpa lagi dalam entri akan datang.

Salam sayang,
Nurul Atiqah Ahmed





♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Sunday, February 8, 2015

Kata hati gadis itu..

Hati gadis ni..

Kadang kita nampak dia senyum, kita anggap dia gembira. Mungkin, dia tunjukkan ceria untuk jadi penawar pada dukanya.

Kadang kita nampak dia tabah, kita anggap dia tegas. Mungkin, dia sedaya upaya cekalkan diri untuk suburkan rapuh hatinya.

Kadang kita nampak dia mesra, kita ambil kesempatan ke atas kebaikannya. Mungkin, dia sedang bertahan untuk terima kelemahan kita, kerana dia tahu dia juga tak sempurna.

Kadang kita tahu dia selalu ada untuk kita, kita cari dia bila bosan melanda, kita abaikan dia sesudah bahagia. Mungkin, dia tetap maafkan kita, mendoakan kita walaupun dia mengalirkan airmata.

Jujurlah dalam perhubungan.
Kalau suka, kata suka.
Kalau tak suka, usah beri harapan palsu semata. Kerana luka akibat pembohongan tu teramat pedih dan perit rasanya.

Nurul Atiqah Ahmed
Feb 8, 4.14 PM


♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Friday, February 6, 2015

Masih panjang umur..


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah, Jumaat pertama dalam Februari 2015 juga entri pertama bagi bulan ini.

Saya berada di kampung. Masih dalam mood cuti semester. Gembira dapat balik jumpa mak ayah. Terima kasih Tuhan. :')

Mukaddimah ja tu. Hehe.

Nak ceritanya.. ada kaitan dengan tajuk entri.

Hari ni saya temankan adik keluar ke pekan, beli barang-barangnya sebelum dia balik ke kolej esok. Sebelum ke kedai, singgah sekejap kat pasar tani sebab adik nak beli susu segar. Dah lama tak minum katanya.

Nak dijadikan cerita, susah nak dapat parking dekat dengan deretan pasar tani. Jadi, saya dapat parking sedikit jauh. Lepas parking, berjalan lah Nurul Atiqah dan adiknya masuk ke pasar tani.

Dah jumpa susu segar, terus nak jalan balik ke kereta.

Pendek ceritanya, saya ni jenis cuai..

Jadinya... masa nak melintas jalan.. Saya hampir dilanggar sebuah kereta. Serius, tak nampak kereta tu.. Sebab kereta tu keluar laju dari selekoh. Huhu.

Nasib baiklah, adik saya sempat tarik tangan saya. Kalau tidak... tak tahu lah apa yang dah jadi sekarang. Terkejut serta merta waktu tu.

Huhu..

Alhamdulillah, masih dipanjangkan umur..

Moral of the story,

Lihat kiri kanan dan pastikan keadaan selamat barulah melintas ya..
Sayangi nyawa anda kerana malang tak berbau.. serius cakap ni..

Okay tu je nak taip untuk entri kali ni.

Wassalam..


♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Thursday, January 22, 2015

Kenapa tak balik?


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Sekarang cuti semester. Pasti, rakan-rakan yang lain sudah ada di rumah masing-masing.

Suasana mungkin berbeza.
Ada rakan yang pulang ke pangkuan keluarga dalam keadaan gembira dan mungkin sebaliknya.

Apa jua situasinya, setidak-tidaknya kalian dapat berada bersama keluarga tercinta. Sesuatu yang wajib disyukuri.

Nurul Atiqah tak balik rumah ke?
Haha. Ya. Saya masih di sini. Di bumi Minden.
Saya akan balik. Cuma sedikit lewat dari rakan-rakan yang lain. Masih ada urusan yang perlu saya selesaikan di sini.

Tipulah. Kalau saya cakap tak terdetik rasa rindu nak balik. Rindu. Serius rindu. Rindu nak tengok wajah mak ayah. Rindu nak 'berperang' dengan gelagat anak-anak menakan. Rindu makanan Kelantan.

Tapi tak mengapa.
Selesai urusan di sini, pasti kaki ini akan kembali ke rumah. Secepat mungkin.

Sahabat,
Kalau ada rakan kalian yang tak balik sewaktu cuti semester, tahanlah diri dari bertanyakan sebab kenapa mereka tak balik.

Bukan apa, terkadang, kita melihat mereka menjawab pertanyaan kita dengan senyum dan riak wajah yang tenang. Tapi di sebalik senyuman tu mungkin tersimpan rasa sayu. Tuhan saja yang tahu.

Makanya,
Positifkan persepsi.
Tak balik tak bermakna tak ingat keluarga.
Mungkin ada komitmen yang perlu diberi keutamaan. Kan?

Apa-apa pun, moga hari-hari kalian sentiasa ceria dan indah. :)

Salam sayang,
Nurul Atiqah ♡



♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Tuesday, January 13, 2015

Allah panggil..


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Allahurabbi. Masih berbaki 2 paper menjengah cuti semester.

Tadi, niat di hati nak buat sedikit ulangkaji selepas solat isyak untuk preparation paper ykt101 esok. Mungkin sebab kesihatan tak mengizinkan, aku terlelap sesudah solat.

Bila terjaga, sudah tengah malam. Mata sudah segar bugar. Masih berkira-kira sama ada mahu buat revision atau tidak.

Risau takut nanti buka lampu, ganggu roomate yang baru sahaja lena dibuai mimpi. Malangnya pulak, lampu belajar aku mati. Hmm.. dilema.

Lantas, aku bingkas bangun cuci muka dan ambil wuduk.

Bisik pada hati, Allahurabbi..

Lama sekali aku tidak berbual dengan Tuhanku..

Mungkin Dia aturkan 'date' kami malam ni.
Itu sebab Dia buat aku terjaga dari lelap.

Allahurabbi...

Benarlah. Mahu cari ketenangan, cari Dia.
Mengadu padaNya. Berbual denganNya. Ceritakan segalanya dalam sujud padaNya.

Waktu itu, hanya kita dan Dia.

Benar. Hati sangat tenang. Jiwa sangat lapang. Allahurabbi..

Tuhan itu Maha Tahu apa yang hambaNya perlukan..

Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar.

Terima kasih Tuhan.. :')


♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Tuesday, January 6, 2015

Semester break is coming!


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Sekarang patutnya mengadap LMT100 sebab esok exam paper tu. Tapi, sebab mood mengadap short stories tu belum nak ada, eloklah kiranya ku isikan masa tu dengan update blog seringkas yang mampu.

Boleh macam tu? Haha.

okay, itu mukaddimah.

Almost 1 semester living a campus life.
Makin lama makin sedar bahawa hidup kita ni, makin lama makin mencabar. Ehh. Faham ke?

Senang cakap, campus life jauh beza dengan zaman sekolah. Dulu kat sekolah, semua benda termasuk apa yang kamu nak tulis dalam esaimen pun boleh menadah telinga dan disuap oleh cikgu.

Nahh, bila dah masuk universiti, jangan kamu harap lecturer nak bagi kamu satu-satu. Kamu yang kena cari. Kena usaha. Kena gali. Tak adanya dah bergantung pada lecturer. Kamu cari dan buat, kamu dapat. Kamu tak cari dan tak buat, kamu tak dapat.

As simple as that. Haha. Sarkastik kan? Tapi tu la hakikatnya.

Motif sebenar entri ni, nak katanya sekarang tengah final exam. Lepas final exam, akan ada semester break. Itu je nak kata sebenarnya.

Buku-buku kat bawah ni tengah menunggu untuk dibedah satu persatu. Haha. Bombastik bebenar! Haha.

Apa macam, salah satunya ada buku feveret kalian tak?

Kenapa baca buku waktu semester break? Kenapa tak kerja?

Haha. Kamu buka tafsir quran, belek surah al-alaq. Baca dan fahami terjemahannya.
*make sure ambil wuduk dulu!*

Nahhh. Kemudian, fikir sekali lagi, patut ke tak tanya kenapa baca buku? Hehe.. Kalau still tanya, memang nak kena ceramah la.. haha.

Taklah, gurau.

Okay dah. Mood mengadap LMT100 dah datang. 

Bismillahirrahmanirrahim.

Ya Allah, semoga Nurul Atiqah Ahmed dapat amalkan ilmu yang dia cari dan dia dapat. Semoga dia dapat jawab exam dengan tenang, dipermudahkan dan dapat result yang baik. Ameen ya rabbal alamin..

Terima kasih mendoakan saya. :)

Terima kasih sebab masih bertandang untuk baca entri yuyu atiqa yang kekadang entah apa-apa jugak. Huhu.

Minta diri dulu. Assalamualaikum. ;)





♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Friday, January 2, 2015

A better Nurul Atiqah.


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Maaf.
Nurul Atiqah sudah lama menghilang.
Blog dibiar krik krik.
Maaf lagi sekali.

Banyak kekangan tak dapat dielak.
Hanya Tuhan tahu,
betapa aku ingin mencoretkan sesuatu di sini.
Maafkan.

2014, berlalu.
Tahun yang beri banyak kenangan.
Pahit manis.
Suka duka.
Derita ceria.

Wujud pertemuan dan perpisahan.
Kedua-duanya beri kesan pada diri ini.

Sukar nak diungkapkan.
Kelu lidah nak diluahkan.
Kaku jari nak diceritakan satu persatu.

Biarlah.
Biarkan jadi memori.
Bukan tidak mahu berkongsi,
Cuma seribu satu rasa yang menjentik hati bila ia dibuka kembali.

Semuanya terlalu bermakna.

Pengalaman. Ya. Semuanya pengalaman.
'Guru' yang menjadikan Nurul Atiqah lebih matang.

Nurul Atiqah tetap Nurul Atiqah.
Cuma mungkin sedang berusaha untuk jadi Nurul Atiqah yang lebih baik.

Moga mampu jadi baik di sisi Tuhan.
Moga diterima seadanya di mata manusia.
Moga panjang usia untuk berjuang.
Moga mampu capai bahagia di sana kelak.

Moga Tuhan ampuni kita.

Selamat datang, 2015. ^^

-Nurul Atiqah Ahmed-


♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥