Thursday, January 22, 2015

Kenapa tak balik?


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Sekarang cuti semester. Pasti, rakan-rakan yang lain sudah ada di rumah masing-masing.

Suasana mungkin berbeza.
Ada rakan yang pulang ke pangkuan keluarga dalam keadaan gembira dan mungkin sebaliknya.

Apa jua situasinya, setidak-tidaknya kalian dapat berada bersama keluarga tercinta. Sesuatu yang wajib disyukuri.

Nurul Atiqah tak balik rumah ke?
Haha. Ya. Saya masih di sini. Di bumi Minden.
Saya akan balik. Cuma sedikit lewat dari rakan-rakan yang lain. Masih ada urusan yang perlu saya selesaikan di sini.

Tipulah. Kalau saya cakap tak terdetik rasa rindu nak balik. Rindu. Serius rindu. Rindu nak tengok wajah mak ayah. Rindu nak 'berperang' dengan gelagat anak-anak menakan. Rindu makanan Kelantan.

Tapi tak mengapa.
Selesai urusan di sini, pasti kaki ini akan kembali ke rumah. Secepat mungkin.

Sahabat,
Kalau ada rakan kalian yang tak balik sewaktu cuti semester, tahanlah diri dari bertanyakan sebab kenapa mereka tak balik.

Bukan apa, terkadang, kita melihat mereka menjawab pertanyaan kita dengan senyum dan riak wajah yang tenang. Tapi di sebalik senyuman tu mungkin tersimpan rasa sayu. Tuhan saja yang tahu.

Makanya,
Positifkan persepsi.
Tak balik tak bermakna tak ingat keluarga.
Mungkin ada komitmen yang perlu diberi keutamaan. Kan?

Apa-apa pun, moga hari-hari kalian sentiasa ceria dan indah. :)

Salam sayang,
Nurul Atiqah ♡



♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Tuesday, January 13, 2015

Allah panggil..


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Allahurabbi. Masih berbaki 2 paper menjengah cuti semester.

Tadi, niat di hati nak buat sedikit ulangkaji selepas solat isyak untuk preparation paper ykt101 esok. Mungkin sebab kesihatan tak mengizinkan, aku terlelap sesudah solat.

Bila terjaga, sudah tengah malam. Mata sudah segar bugar. Masih berkira-kira sama ada mahu buat revision atau tidak.

Risau takut nanti buka lampu, ganggu roomate yang baru sahaja lena dibuai mimpi. Malangnya pulak, lampu belajar aku mati. Hmm.. dilema.

Lantas, aku bingkas bangun cuci muka dan ambil wuduk.

Bisik pada hati, Allahurabbi..

Lama sekali aku tidak berbual dengan Tuhanku..

Mungkin Dia aturkan 'date' kami malam ni.
Itu sebab Dia buat aku terjaga dari lelap.

Allahurabbi...

Benarlah. Mahu cari ketenangan, cari Dia.
Mengadu padaNya. Berbual denganNya. Ceritakan segalanya dalam sujud padaNya.

Waktu itu, hanya kita dan Dia.

Benar. Hati sangat tenang. Jiwa sangat lapang. Allahurabbi..

Tuhan itu Maha Tahu apa yang hambaNya perlukan..

Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar.

Terima kasih Tuhan.. :')


♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Tuesday, January 6, 2015

Semester break is coming!


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Sekarang patutnya mengadap LMT100 sebab esok exam paper tu. Tapi, sebab mood mengadap short stories tu belum nak ada, eloklah kiranya ku isikan masa tu dengan update blog seringkas yang mampu.

Boleh macam tu? Haha.

okay, itu mukaddimah.

Almost 1 semester living a campus life.
Makin lama makin sedar bahawa hidup kita ni, makin lama makin mencabar. Ehh. Faham ke?

Senang cakap, campus life jauh beza dengan zaman sekolah. Dulu kat sekolah, semua benda termasuk apa yang kamu nak tulis dalam esaimen pun boleh menadah telinga dan disuap oleh cikgu.

Nahh, bila dah masuk universiti, jangan kamu harap lecturer nak bagi kamu satu-satu. Kamu yang kena cari. Kena usaha. Kena gali. Tak adanya dah bergantung pada lecturer. Kamu cari dan buat, kamu dapat. Kamu tak cari dan tak buat, kamu tak dapat.

As simple as that. Haha. Sarkastik kan? Tapi tu la hakikatnya.

Motif sebenar entri ni, nak katanya sekarang tengah final exam. Lepas final exam, akan ada semester break. Itu je nak kata sebenarnya.

Buku-buku kat bawah ni tengah menunggu untuk dibedah satu persatu. Haha. Bombastik bebenar! Haha.

Apa macam, salah satunya ada buku feveret kalian tak?

Kenapa baca buku waktu semester break? Kenapa tak kerja?

Haha. Kamu buka tafsir quran, belek surah al-alaq. Baca dan fahami terjemahannya.
*make sure ambil wuduk dulu!*

Nahhh. Kemudian, fikir sekali lagi, patut ke tak tanya kenapa baca buku? Hehe.. Kalau still tanya, memang nak kena ceramah la.. haha.

Taklah, gurau.

Okay dah. Mood mengadap LMT100 dah datang. 

Bismillahirrahmanirrahim.

Ya Allah, semoga Nurul Atiqah Ahmed dapat amalkan ilmu yang dia cari dan dia dapat. Semoga dia dapat jawab exam dengan tenang, dipermudahkan dan dapat result yang baik. Ameen ya rabbal alamin..

Terima kasih mendoakan saya. :)

Terima kasih sebab masih bertandang untuk baca entri yuyu atiqa yang kekadang entah apa-apa jugak. Huhu.

Minta diri dulu. Assalamualaikum. ;)





♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Friday, January 2, 2015

A better Nurul Atiqah.


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Maaf.
Nurul Atiqah sudah lama menghilang.
Blog dibiar krik krik.
Maaf lagi sekali.

Banyak kekangan tak dapat dielak.
Hanya Tuhan tahu,
betapa aku ingin mencoretkan sesuatu di sini.
Maafkan.

2014, berlalu.
Tahun yang beri banyak kenangan.
Pahit manis.
Suka duka.
Derita ceria.

Wujud pertemuan dan perpisahan.
Kedua-duanya beri kesan pada diri ini.

Sukar nak diungkapkan.
Kelu lidah nak diluahkan.
Kaku jari nak diceritakan satu persatu.

Biarlah.
Biarkan jadi memori.
Bukan tidak mahu berkongsi,
Cuma seribu satu rasa yang menjentik hati bila ia dibuka kembali.

Semuanya terlalu bermakna.

Pengalaman. Ya. Semuanya pengalaman.
'Guru' yang menjadikan Nurul Atiqah lebih matang.

Nurul Atiqah tetap Nurul Atiqah.
Cuma mungkin sedang berusaha untuk jadi Nurul Atiqah yang lebih baik.

Moga mampu jadi baik di sisi Tuhan.
Moga diterima seadanya di mata manusia.
Moga panjang usia untuk berjuang.
Moga mampu capai bahagia di sana kelak.

Moga Tuhan ampuni kita.

Selamat datang, 2015. ^^

-Nurul Atiqah Ahmed-


♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥