Thursday, November 28, 2013

Sisters Day Out


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Something about today.
Tengah hari tadi, dalam aku duk baring-baring atas katil sambil layan THR Gegar, kakak aku ajak keluar jenjalan. Aku ingatkan dia bergurau. So, layan tak layan sangat laa kan. Tup tup, sekali lagi adik aku bukak pintu bilik cakap, pukul 2 petang siap-siap kalau nak ikut pergi jalan. So, aku siap-siap then capai mana-mana baju, seluar, shawl yang tak perlu digosok. Around 2.30 petang, kami gerak pergi Tanah Merah.

Awan cantik.
Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar.
Love mother nature. :)

Camwhore dengan Zara dalam kereta.
Heee.. wajib! :D

Look at this little girl.
Haihh.. :)
Introducing my younger sister, Asma. :)

First destination, Pantai Timur Hypermarket. Lama betul aku tak pergi sana. Last aku ke sana, masa aku form 2 rasanya. Haha. Lama tuu! Hehe.. So, pusing punya pusing, ushar itu ini, last-last aku cuma berkenan kat stokin. Comel weh. Hee. Menambah koleksi. Pun boleh!


Ni stokin yang aku beli kat Pantai Timur tadi.
Comel kan? Plus murah!
RM5.90 - 3 pasang

Second destination, sebelah Pantai Timur je pun. Pusat Pakaian Hari-hari. Cuba sebut tagline dia..

"Marilah pergi Hari-hari !"

Workers dia semuanya bagus. Mesra! Banyak jugak shopping kat situ. Kakak aku belanja adik aku blouse. Haha. Aku? beli t-shirt. Tapi, rasa macam kecil la pulak saiznya. Hurm.


#OOTD
Me featuring Zara.
Haihh. tak duduk diam budak tu. Aiyoo..

Settle shopping, singgah isi perut kat Restoran EdDe kat bandar baru Tanah Merah. Selalu jugak aku makan kat situ. Makanan dia boleh tahan memuaskan. Cuma tang kena menunggu tu.. tak best sikit. Ambil masa sangat. Aku pesan mi tomyam sebab dia punya tomyam sedap! Adik aku pesan nasi goreng, kakak aku pesan chicken chop. Zara pulak makan fries. Harga makanan kat situ reasonable. Nanti lain kali aku buat review pasal restoran tu k.


Logo restoran tu.
Aku capture dekat dia punya menu je.
Heee.. 

Aku punya tomyam tadi.
Apa macam? Ada terliur tak?
heee.. :D


Gendang gendut tali kecapi,
kenyang perut suka hati !

Alhamdulillah. kenyang makan, gerak balik rumah.

Good time together with sisters and Zara my niece.

Till then!

Wassalam.




♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Tuesday, November 26, 2013

Wedding Invitation


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Before final exam hari tu, cikgu Baiti mesej aku ajak datang rumah dia 26 November. Aku reply.. Cikgu nak kawin dah ya?? At first, aku acah je.  Hehe. Rupanya betul. Wedding invitation. Alhamdulillah. So, today is her big day. Tahniah cikgu... :)

Awalnya, aku nak ajak mak temankan aku. Tak sangka pulak mak pun ada wedding invitation. Ajak Sofea, ada urusan. Ajak orang tu, ajak orang ni.. tak ada sorang pun free. Haihh. Nak tak nak, terpaksa aku pergi sorang-sorang.

Sampai je, aku naik ke rumah dulu jumpa cikgu. Cikgu tengah bersiap then aku turun pergi makan dulu. Sempat la jugak amik gambar pelamin dengan hantaran. Tak lupa kemhorrr sendirian berhad. hoho

Pelamin simple. Nice. :)

Hantaran pihak perempuan.

Hantaran pihak lelaki.

Takda motif. Kemhorrr. Heee

Lepas siap makan, jumpa lagi sorang cikgu aku yang baru lepas bersalin tengah tahun hari tu. Disebabkan aku dah siap makan, aku pun tolong pegangkan baby cikgu aku tu ha.
Perghh. Makcik-makcik yang duk makan keliling kelalang tu pandang pelik je kat aku. Mana taknya, dukung bayi kecil, sorang-sorang. Mesti dalam kepala diorang, budak ni datang sorang ni. Laki dia tak datang sama ni.. Haha. takdalah. gurau. Husnuzon! hehe

Rasa macam taraf mak-mak je bila dukung bayi. Haha. Ramai jugak yang salah faham tadi. Ingat baby tu anak aku. Haha. Tua bebenor laaa kot muka aku ni. Sabar jelah.

So, sambil dukung bayi, aku naik atas berbual dengan pengantin. Pergh. Haha. Kawan-kawan cikgu yang tengah khusyuk berbual dengan cikgu pun ingat aku kawin usia muda sebab bawak anak. Aiyooo. Nasiblaa.

So, before balik, aku bergambar dengan cikgu. Dalam sejam jugak kot aku spend time kat situ. Heee.
Ondewei balik, aku singgah ambil beg yang aku beli online hari tu kat pos laju. Nanti aku cerita dalam entri lain.


With cikgu Baiti.
p/s : bila aku dukung bayi, terus nampak macam mak-mak kan?
sobs sobs...

Till then.

Wassalam.




♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Monday, November 25, 2013

Good Time Together


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Semalam punya cerita.
Aku ke Kota Bharu dengan Lyn, Asyraf dan Syahril. Asyraf drive. Dah janji beberapa hari lepas nak pergi Kota Bharu melawat ayah taifor (kaunselor kami) yang admitted to HUSM. Aku ada ceritakan pasal ayah dalam entri ni : Ziarah . Pukul 5 baru boleh melawat, so kami ke KB Mall dulu kejap.

Alang-alang ada kat KB, aku contact sahabat blogger, Hazanis ajak jumpa sebab haritu kak Cah nak tempah princess dress cutting dengan tailor aku. Lagipun, aku pun ada beli barang dengan Kak Cah. Nanti lain entri aku buat review. Heeee..

Sedang elok sampai kat KB Mall, azan Asar berkumandang. Disebabkan KB Mall tengah banyak renovation, aku dengan Lyn duk sesat pusing-pusing cari surau dalam KB Mall tu haa. Aiyoo. Last-last, kami pergi tanya pak guard kat parking lot, dia bagi direction. Baru jumpa! Hoho

Lepas solat, tunggu kak Cah. Dia lambat sikit sebab ada urusan nak kena settle dulu. Jadi kami pusing-pusing dulu dalam KB Mall tu. Disebabkan aku ni suka Heliza, tak sah kalau tak beli cool blog. hee.. So, decide untuk basahkan tekak dengan cool blog. Feveret aku, Cappuchino. Heee


Lyn punya coklat, aku cappuchino.
 
Pusing punya pusing, rasa lenguh dah kaki. So, duduk kat bench tepi Guardian aras 1, aku mesej kak Cah untuk tunggu kak Cah kat situ. Si Asyraf dengan Syahril sabar je mengikut aku dengan Lyn. Bagus betul.

Yang tersengih kat sebelah aku tu Asyraf dengan Syahril.
Tudung sama. Haha. 

Lyn peneman setia. :)
Akhirnya jumpa jugak dengan kak Cah. Kak Rara pun ada sama! Heee.. Lama betul tak jumpa kak Rara. Last jumpa masa Iftar Blogger Kelantan tahun lepas. Kecil molek je sahabat-sahabat blogger aku. Aku ni je yang makin melebar. Aiyoo.


Sahabat bloggerku yang kecil molek,
Kak Cah dan Kak Rara.

Kami. :)

Lepas settle urusan dengan kak Cah, kami bergegas ke HUSM. Nak cepat punya pasal, boleh pulak sesat jalan. Alhamdulillah, akhirnya sampai HUSM. Alhamdulillah, mudah dapat parking. Bergegas naik ke wad intan surgeri lelaki untuk lawat ayah. That time, ayah nampak penat banyak berbanding dengan aku tengok keadaan ayah masa kat hospital Machang bulan lepas. Tumor dah serang kepala.

Aku minta kalian doakan ayah dikuatkan untuk hadapi ujian ni. Terima kasih, aku hargai sangat. Hanya Allah balas kebaikan kalian.

Rindu nak tengok ayah yang ceria macam dulu. Rindu nak dengar banyak lagi perkongsian daripada ayah. Allah.. kuatkanlah ayah. Aku dah anggap ayah macam ayah aku sendiri. Beliau dah banyak bantu aku. Sangat rindu gelagat ayah.

Lepas lawat ayah, kami solat maghrib kat surau HUSM. Selesai solat, kami bertolak balik ke Machang. Lagi sekali sesat jalan. Salah aku. Silap bagi direction. Kesian Asyraf. Si Syahril pun confused sama. Nasib baik tak sampai ke Bachok. Cari punya cari, jumpa jalan menghala ke Machang.

Perjalanan balik, azan Isyak berkumandang. Kami stop solat kejap kat salah satu masjid yang ada kat tepi jalan. Alhamdulillah, masjid tu selesa sangat. Lupa pulak nak tengok nama masjid. Selesai solat, lega. Then, gerak pulang ke Machang. Masing-masing lapar. Singgah makan kejap kat Kok Lanas. Aku makan tomyam. Asyraf, Syahril dengan Lyn makan nasi goreng sotong, udang, ketam. Kenyang perut. Alhamdulillah.

Hantar Lyn kat Labok then hantar Syahril last hantar aku. Kesian Asyraf. Sanggup drive walaupun kaki sakit. We owed him.


Till then.

wassalam.




♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Friday, November 22, 2013

Bubur Asyura


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Hai semua. First of all, sorry sebab entri kali ni bukan entri pasal katering. Macam takda mood je nak update pasal katering. haha. Hari ni, Jumaat, 22 November. Aktiviti hari ni ialah gotong-royong kacau bubur asyura. Hehe. Mak's idea. Dari haritu lagi mak nak buat bubur asyura. So, alhamdulillah. Today is the day.

Dua buah kawah digunakan untuk kacau bubur asyura. Start pukul 8.30 pagi. Kakitangan yang datang gotong-royong terdiri daripada family terdekat, jiran belakang depan kiri kanan rumah aku then kawan-kawan rapat aku.

Seronok bila adakan event macam ni. Bak kata mak long aku, mengeratkan ukhwah silaturahim. Aku tak lepaskan peluang kacau sama. Tapi sekejap-sekejap je aku kacau bubur asyura tu. Awal-awal memang ringan. Sebelah petang, bila dah masuk bahan-bahan wajib dalam kawah tu, huh! Berat betol nak mengacaunya. Haha.

Lebih kurang pukul 5 petang, bubur asyura dalam kedua-dua kawah dah masak. Dah boleh letak dalam bekas. Dah boleh makan! Alhamdulillah..

Satu pengalaman yang menyeronokkan. Bermula dari nak cubit daging sampai jadi halus sampailah siap bubur asyura. Bukan senang tau. Ha. Tabik sama golongan veteran. hehe.. :D

Jom ushar gambar.


Kawan-kawan rapat : Fawwaz, Safwan, Ismail..

Mael Lambong posing sambil kacau bubur asyura. :D

Dua buah kawah.
Meriah! :D

Tetap jadi babysitter.
Si Zara tengah minum susu. :)

Macam fight jee.. hehe
Left : Fawwaz Right : Safwan
Yang duduk baju putih tu, abang ipar aku, Sayuti.
Yang duduk baju oren tu, abang aku, Isyam.

Saiful vs aku.
Haha!

Silau.

Ayah in action! haha

Peace yoww!

Last but not least,
Zara say Hi, readers! meh meh.. :D

Okaylah, kalian. Aku stop sini dulu. Tangan kebas. Since semalam lagi ni. Nak berurut kejap. Mak cakap, kalau still kebas, kena pergi klinik. Takut sakit lama datang balik. Check tekanan darah tadi, rendah. Bawah 50. Hmm. Mungkin sebab penat sangat kot.

Apa-apa pun, hari yang ceria dan damai. Syukur, Alhamdulillah.

See you later.

Anyonggg! :D

Wassalam.




♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Wednesday, November 20, 2013

Tolong Kawan


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Hai kalian! Machang dah start hujan. Since yesterday. Hari ni non stop. Sejuk. Time sejuk, benda paling syiok untuk dibuat ialah TIDUR. Tak pun, makan ubi rebus. Setuju? Hehe.

Cerita hari ni.

Since hari tu lagi, kawan aku, Hijazi mintak aku tolong dia revise subjek Pengajian Am semester 2. So, hari ni baru sempat nak spend time sebab sibuk dua tiga hari lepas. Kesian dia. Nasib baik buku semester 2 masih disimpan rapi dalam rak buku. Boleh jugak aku guna buat rujukan.


Rujukan Subjek Pengajian Am semester 2

Jadi, aku pergi sekolah hari ni. Asyraf dengan Amzar join sama. Aku ingatkan Jazi sorang je yang repeat paper Pengajian Am sem 2, rupanya diorang repeat jugak. Hehe. Ramai 'anak murid' hari ni. haha. *gurau. So, tadi aku just refresh balik bahagian media, statistik yang melibatkan graf dan carta. At first, Jazi nampak agak complicated nak recall balik. Tapi, alhamdulillah, slowly dia dah ingat balik.

Mostly tadi lebih kepada refresh cara nak analisis graf dan carta. Also, cara nak cari data dalam soalan. Aku bagi Jazi faham konsep analisis graf dan carta guna formula yang cikgu kami bagi masa sem 2 dulu serta cari data dalam soalan. Cukup bagi Jazi faham benda tu hari ni. Kalau revision banyak-banyak tapi tak lekat dalam kepala, tak ada guna jugak kan?

Apa-apa pun, aku bangga tengok kesungguhan Jazi. Dia nampak betul-betul struggle. He's learning from the past. Salute. Aku sebagai kawan, gembira untuk bantu selagi mampu. Moga-moga Allah bagi dia kejayaan dunia akhirat. ameen.

Introducing, Hijazi. :)

Siapa yang selalu ikut blog aku, mesti dah pernah dengar nama dia.
Asyraf.. Serius betul. Tengah cari data tu. Haha 

Candid by Asyraf.
Time ni tengah analisis data.
nampak kat sebelah kiri tu?
Ha.. tu Amzar. :)

Last but not least, Hi!
peace. :)


Actually, esok nak sambung tolong Jazi revision tapi terpaksa postponed. Balik tadi, mak cakap esok ada katering. Hurm. serba salah jugak dengan Jazi sebenarnya. Mujurlah dia memahami kawan dia sorang ni. Busy tak kira masa. huhu.

Esok katering. Maybe next entry pasal katering la kot! Haha.

Till then. Anyongggg!

Wassalam.






♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Tuesday, November 19, 2013

Inai


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Maafkan aku.
Tak berjaya update entry untuk 2 hari lepas. Kekangan waktu. Aku sibuk.
Katering dengan mak. Ingat nak update pasal katering, tapi sebab sibuk duk angkut gulai bagai, terlupa nak bawak kamera nak snap gambar. Tak best kalau entri takda gambar. So,tak jadi nak update pasal katering.

Untuk entri kali ni..
Tengok tajuk. Inai. Ha. Ya. Inai.
#nowplaying Galau by Dato' Siti Nurhaliza masa tengah update entry ni. 
nak ambil feel kononnya! Heee

Aku ni sebenarnya jenis yang tak suka pakai inai.
Tapi, tak tahu kenapa. Lepas dah habis sekolah ni, tetiba pulak tangan ni menggedik nak pakai inai. maklumlah kan, budak sekolah tak dibenarkan pakai inai pergi sekolah. Disebabkan dah tak bergelar budak sekolah, tetiba rasa macam nak pakai. Feeling macam gadis-gadis je lepas pakai. Haha.

Aku ingat lagi masa aku kecik-kecik dulu. Orang tua-tua cakap, kalau nak pakai inai, kena pakai waktu malam. Tak boleh pakai inai waktu siang, nanti ayam nampak, nanti inai tak merah. Time tu, aku still kecik. Kanak-kanak ribena.. Tak terfikir laa pulak apa kena mengena ayam dengan nak pakai inai, kan?

Haaa.. Dah besar ni baru faham.
Orang dulu-dulu tak bagi pakai inai siang hari sebab selalunya kan kita buat aktiviti harian pada waktu siang. Jadi, kalau pakai inai waktu siang, habis tergendala semua kerja buat kita. Kan? hehe
Tu aku punya kesimpulan laa. Fakta sebenar tak dapat dikenal pasti lagi buat masa ni. Haha

Dulu, kalau berinai mesti pakai inai daun. Tak susah nak dapat inai daun masa duduk kat kampung dulu. Tapi sekarang, susah betul nak cari pokok inai kat bandar. Lagi-lagi area taman perumahan. Nak tak nak, pakai inai yang dalam tiub jelah. Lagipun zaman sekarang ni, semua benda nak cepat kan. Termasuk lah pakai inai. Hurmm.

So, aku guna inai tiub Rani. Kotak dia warna hijau. Banyak je jual kat kedai-kedai. Yang aku guna ni, aku beli kat dalam 'alamanda' Machang a.k.a Pasar Besar Machang. Hee. Semua benda ada kat situ. Aku beli inai ni kat salah satu gerai-gerai kecil dalam pasar tu.

Packaging..
Inai di jari..

Mungkin tak dapat warna merah macam pakai inai daun. Tapi, kira okay la. Aku puas hati. Aku pakai tak sampai sejam. Sebab takut kalau pakai lebih dari sejam, merah dia akan jadi seakan hitam. Tak cantik. Bagi aku laa.

Haha. Feeling nak kahwin pun ada. Amboii. Gataiii ! Haha. Gurau jah.

Klah. Till then.

Anyonggggg!




♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Friday, November 15, 2013

Sombong vs Tawaduk


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Hai semua orang. Klise bebenor sapaan itu. Hehe.
Hari ni hari Jumaat. Penghulu segala hari. Hari penuh barakah. Good day.

Okay.
Something about today. Aku breakfast pukul 10 pagi hari ni. Awal ke lewat gamaknya tu?? huhu
Mak masak nasi goreng. Alhamdulillah. rezeki pagi jumaat. Syukur nikmat Allah. At the same time, aku buka tv. Mula-mula buka channel AXN, takda cerita best. Buka channel oneHD pun takda cerita best. Last-last buka tv9, macam best je. Ada rancangan motivasi, Usrah bersama Ustaz Mohamed Hanafiah Abdul Malek.

Tapi malangnya.. aku sempat tengok 5 minit terakhir sebelum habis. Hmm. Kecewa betul. Tapi takpa setidak-tidaknya dapat jugak sedikit ilmu daripada tak dapat langsung, kan?

Ustaz tu cakap pasal jangan jadi orang sombong. Ustaz tu cakap ada 7 punca yang menyebabkan manusia ni jadi sombong atas muka bumi Allah.

Pertama, kerana ilmu yang ada padanya.
- Mungkin kalau seseorang tu berilmu tinggi, makin mudah terdedah kepada sifat mazmumah. nauzubillah.

Kedua, kerana keturunannya.
- Mungkin jugak kerana keturunan. Seseorang tu boleh jadi sombong sehinggakan boleh wujudkan perbandingan darjat dan taraf. nauzubillah.
Ustaz ada cakap.. contohilah nabi kita.. Nabi Muhammad S.A.W. Baginda berasal dari keturunan yang disegani. Tapi, tak sekalipun baginda terdetik untuk sombong dengan orang lain. Baginda sentiasa merendah diri. Sungguh hebat kekasih Allah. Allahumma salli ala muhammad, wa ala alihi wasabbihi wasallam.

Ketiga, kerana paras rupanya.
- Ha.. yang ni berkemungkinan besar, ya. Segelintir manusia boleh jadi sombong sebab kecantikkan dan kehenseman yang ada pada diri mereka sedangkan mereka lupa.. semuanya tu hanya pinjaman semata-mata dari Yang Maha Esa. Bila-bila saja Allah boleh tarik nikmat cantik dan kacak tu kalau Dia nak. Astaghfirullah. Nauzubillah.

Keempat, kerana kekuatannya.
- Kekuatan. Spiritual atau fizikal atau kedua-duanya mungkin! Sebab rasa fizikal kuat, hari-hari pergi gym.. Hari-hari bersenam.. Hari-hari jaga pemakanan. Takut jadi sombong. Nauzubillah.

Kelima, kerana jawatannya.
- Jawatan. mungkin juga.. Yela kan. Dunia sekarang ni.. ada yang dah dapat kerja, show off pulak kat orang yang masih menganggur. Takut ada sifat mazmumah nanti. Nauzubillah.

Keenam, kerana kuasanya.
- Sebab kuasa, seseorang tu boleh jadi sombong. Tapi jangan lupa.. sebab kuasa juga seseorang tu boleh jatuh. Sendiri fikir lah ya.

Yang terakhir, ketujuh, kerana amalannya.
- kerana amalan.. Aku kekadang risau jugak.. Takut terdetik sombong dalam hati bila buat baik. Astaghfirullah. Moga jadi hamba Allah yang sentiasa buat apa jua dengan nawaitu semata-mata kerana Dia.


Firman Allah :

“Dan janganlah kau memalingkan mukamu (kerana memandang rendah) kepada manusia, dan janganlah kau berjalan di bumi  dengan berlagak sombong, sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang yang sombong takbur, lagi membangga diri.” 

(Surah Luqman, ayat 18)


Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud :

“Sesungguhnya Allah memberi wahyu kepadaku, supaya kamu bersifat tawaduk, sehingga tidak ada seseorang sanggup menganiaya orang lain dan menunjukkan sikap berbangga diri (sombong) kepada orang lain.” 

(Hadis riwayat Muslim)

sumber : Halaqah.net


Ohh ya. Ustaz ada cakap macam mana caranya nak elak dari jadi manusia yang sombong.. Ustaz cakap, kita kena sentiasa belajar sifat tawaduk iaitu sifat merendah diri. Bak kata omputih, humble. 

Ustaz bagi tips.. Ustaz cerita pasal kisah Imam Abu Hanifah seorang yang sangat dihormati. 

Walaupun begitu, beliau tetap dengan sifat tawaduknya. 

Pada malam hari, beliau secara senyap menyamar dan bertindak mencuci kekotoran di pasar dengan niat ingin menyucikan hati. Beliau bimbang kalau-kalau ada terdetik rasa sombong dalam hatinya. Keesokkan harinya, apa peniaga di pasar bertanya siapakah yang mencuci segala kekotoran di pasar sehingga pasar menjadi bersih, beliau berkata ,
"aku juga tidak mengetahui siapa yang berbuat demikian."

Begitu tawaduk sifat Imam Abu Hanifah.

Ustaz ada jugak cakap.. Intai-intailah.. Tengok-tengoklah.. kalau nampak sejadah berhabuk.. Quran berhabuk.. Capailah.. Buatlah amal. Barangkali, sejadah dan al-Quran itu begitu merindui tuannya. 
MasyaAllah. sebak hati bila dengar ustaz cakap macam tu.




YuyuAtiqa:
Bila muhasabah balik, begitu banyak dosa yang terpalit pada diri. Mudahnya diri ini lalai dan alpa. Mudahnya iman digoyahkan. Astaghfirullah. Moga Allah terima taubat kita.

Moga ada manfaat. Wallahualam.

Wassalam.







♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Thursday, November 14, 2013

Bermula Hari Ni..


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah. Hari ni selesai sudah last paper untuk final exam. Ini bermakna, aku sudah rasmi tak jadi budak sekolah dah. Sedar tak sedar,

6 tahun sekolah rendah + 7 tahun sekolah menengah (termasuk pra-U)
=13 tahun bergelar budak sekolah

Meh aku nak cerita sikit hari-hari terakhir before aku seat for final exam baru ni.
Most of my friends asked me..

Tiqah, lepas ni cuti panjang.. Kau nak buat apa? Kerja?

Aku senyum. Dah agak weh soalan macam tu yang akan ditanya. Haha. teringat time habis exam SPM dulu. Macam gitu lah jugak situasinya.. heee..

Tapi time tu aku tak sempat nak fikir pasal kerja ke apa. Apa yang ada dalam kepala aku masa tu, aku nak amik lesen kereta. Haha. Semangat nak amik lesen kereta punya pasal, hari ni habis exam paper Chemistry, keesokkan harinya terus aku masuk bengkel pertama kat litar memandu. Haha. semangat tak aku? Heee 

Cerita pasal amik lesen tu kat entri ni ,  Alhamdulillah.. Allah dah bantu aku.. 

Tu cerita dua tahun lepas. Ni cerita tahun ni. Adoi. meleret pulak aku. Sorry. K, sambung.

Disebabkan aku ni tak pandai nak mencari kerja macam kengkawan aku duk buat lepas exam SPM dulu, so aku tak fikir lagi pasal cari kerja. Dalam kepala aku sekarang, nak spend time kemas bilik yang macam 'kapal pecah' ni dan duduk rumah dulu. 

Maybe bulan 12 nanti kot kalau rasa nak pergi jenjalan keluar dari Kelantan kejap ziarah sedara mara. Tu pun kalau mak ayah free la kan. Lama betul tak melancong dengan family. InshaAllah, nanti ada laa masanya tu. ameen. hee

So, alang-alang masih duk kat rumah ni, aku just go on dengan blog kesayangan aku ni ha. Target aku start hari ni, nak update sekurang-kurangnya satu entri sehari. Woahh. semangat tak? haha. 

Lagi bertambah semangat aku ni sebab baru je kejap tadi aku dapat panggilan dari mentor aku, Tuan Haji Firdaus, owner blog MariaFirdaus. Ada chat dengan beliau kat muka buku, beliau tanya khabar pasal final exam aku. Then, tanya apa perancangan seterusnya. Aku cakap buat masa ni nak berblogging.

Tup tup.. beliau call aku.. terus bagi tips. Alang-alang berblogging, baik manfaatkan ruang dan peluang yang boleh dapat melalui blog.
Beliau sarankan aku ushar blog dua orang blogger femes  ni :


Aku rasa sangat jarang kalau ada jugak orang yang  tak kenal dengan dua orang blogger femes ni. 

Memang selalu laa aku blogwalking kat blog dua orang blogger ni ha. Hehe. Tak sangka yang Tuan Haji Firdaus baca jugak blog diorang. Aku ingat orang bisnes jarang bukak blog santai macam tu. Hoho. 
Dah sah sah anggapan aku tu salah sama sekali. Kasi lempang laju-laju kat muka. Okay dah. 

Aku respek kat diorang. Mana taknya. Tulis entri pasal hidup diorang kebanyakkannya.. then, share something good to people. Tambah pulak, gain some money from it. Siapa tak nak weh? Huhu.
Aku nak usahakan ke arah tu laa nih. 

Yang penting nawaitu kerana Allah.. 

Tuan Haji Firdaus pesan tadi, tulis blog ni sebab kita nak kongsi something good towards other people. At least, penulisan kita dapat bantu orang lain, tak pun boleh permudahkan urusan orang lain, tak pun dapat bagi inspirasi kat orang lain dan siapa tahu kemungkinan besar penulisan kita dapat selesaikan masalah orang lain. Tak mustahil kan? ha.. 




Okaylah korang.. aku nak stop sini dulu. Khusyuk menulis. Terbabas dah 20 minit azan Isyak.
Astaghfirullah hal azim. Jom solat.

Jumpa dalam lain entri.
Moga ada manfaat.

Wassalam! 



♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Monday, November 4, 2013

Berjuang


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Hari ni 4 November. Lagi 3 hari.




Tanggal 7 November, bermula final exam aku.

Huh! Cuak. Tapi itulah kan.

Semester satu dan dua dah lepas. Alhamdulillah, result boleh cakap pada tahap selamat.
Sepanjang semester akhir ni pulak dah pulun usaha. Moga-moga Allah redha apa yang diusahakan selama ni.
Exam aku tak lama. 3 hari je pun.
7 November, 13 November dengan 14 November.

Then, aku akan ada break yang panjang. Hoho

Ada sesiapa nak offer aku kerja tak dalam sebulan lebih ni? Sebab next year umi dah booked aku jadi babysitter dah. Hehe.

Okay, kat sini aku nak ambil kesempatan....

Buat semua yang mengenali diri ni, aku nak minta ampun dan maaf kat kalian kalau-kalau sepanjang penulisan aku kat blog ni, ada yang tak menyenangkan kalian. Mana lah tahu kan. Aku ni manusia biasa.
Kekadang tu ada jugak time sangkut kat mana-mana kan? Lumrah dah tu.

Mohon dihalalkan lah ya mana yang terlebih terkurang.

Mohon doa kalian jugak supaya urusan aku dipermudahkan dan lancar sebelum, semasa dan selepas exam nanti. Moga dapat result okay, dapatlah aku sambung degree. ameen.

Moga dapat jadi anak yang berguna kat mak ayah, bangsa, agama dan negara. ameen.

Moga jadi hamba Allah yang tak lalai. ameen.

Doakan aku kuat semangat.

Terima kasih. Aku hargai support dari kalian.

Habis exam nanti,  boleh spend masa bebanyak kat blog. hooyeahh. haha
buruk bebenor perangai.  Maaf. hehe

Okay. Jumpa dalam entry lain lepas exam. InshaAllah.

Salam sayang dari Nurul Atiqah buat semua readers!

Loves!


Wassalam.





♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥