Thursday, September 19, 2013

Manis Hadir Selepas Pahit.


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Kelam kabut.
Tekanan menghimpit.
Satu pergi, dua tiga datang.

Jangan pernah lelah.
Jangan melatah.
Jangan mengeluh.

Aturan Allah itu pasti.
Perit pada awalnya..
Tapi percayalah.
Manis akan menyusul bila tiba masanya.

Teruskan berdoa.
Teruskan memohon.
Teruskan bersyukur.
Terus bertawakkal.

Dia suka bila kita sentiasa utamakan Dia.
Dia suka bila kita cintakan Dia.
Dia suka bila kita percaya padaNya.


Alhamdulillah.. Alhamdulillah... Alhamdulillah...

Percayalah padaNya.
Jangan pernah ragu.
Terus tabah berjuang.
Ayuh!
Lakarkan senyuman....



Ada sebab kenapa Allah hadirkan pelangi selepas hujan.... 




♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Thursday, September 12, 2013

Work For It.


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Seseorang yang saya hormati telah ajar saya sesuatu yang sangat membuka mata dan minda saya. Baru sekejap tadi.

Nak dapatkan sesuatu, tidak sepatutnya dengan meminta-minta. We must work for it.

Bila kita usaha untuk dapatkan sesuatu,
Hadapi apa jua cabaran untuk dapatkan sesuatu,
Sabar dan positif untuk mendapatkan hasilnya,

Once kita dah dapat,
Pastinya kita akan rasa satu kepuasan dan bersyukur dengan kejayaan tu.
Pastinya kita akan hargai hasil usaha kita kan?
Pastinya kita takkan akhirinya dengan cara yang sia-sia bukan??

Semua orang nak berjaya dalam hidup mereka kan?
Cuma, lain orang lain caranya.

Sekarang, pada masa dan saat ini, saya cabar diri saya,
Sebelum dapatkan sesuatu, saya kena usaha untuk beri sesuatu terlebih dahulu.

Saya harap anda faham dengan apa yang saya cuba sampaikan.

Jadi,
Di sini, saya nak promosikan kepada kalian tentang EBOOK Siri Motivasi Pelajar Cemerlang, perkongsian daripada Tuan Haji Mohd Firdaus Mat Saad, seorang hamba Allah yang telah berjaya dalam hidupnya.

Dalam ketiga-tiga buah Ebook ini, beliau kongsikan pengalaman beliau bermula dari seorang pelajar biasa, menjadi insan yang luar biasa.

Masih saya ingat lagi ketika pertama kali bertemu mata dengan beliau..

Saya pernah ceritakan dalam entri INI dan INI .

Sesudah kalian baca kedua-dua entri tersebut, kalian akan faham kenapa saya begitu kagum dengan beliau dan kenapa saya cadangkan kalian untuk beli Ebook beliau. Percayalah.

Untuk tahu lebih detail tentang Ebook ini, boleh lihat di SINI
Saya sangat berharap, akan ada pembaca yang terkesan dengan entri ini dan akan ada pembaca yang berminat untuk membeli Ebook ini.

Jika kalian berminat, sila inform pada saya di comment box, atau pm saya di facebook.

Sokongan daripada kalian amat-amat saya hargai.
Semoga Ebook ini dapat menjadi panduan untuk kalian mencapai matlamat hidup kalian.





YuyuAtiqa:
"Kita usaha dan terus usaha. Moga ada hasilnya. Moga Allah redha."

Terima kasih. Wassalam.




♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Saturday, September 7, 2013

confession


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

mood : fever + flu + migrain

There's a moment..
When sickness occurs,
the only thing I can do is just  
try to be strong enough,
as this is a test from Him.

cause I know..
He loves me.

and..
I will always love Him.

no doubt.

Ohh Allah..
make me strong.








♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Thursday, September 5, 2013

Blood Donation Day.


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah. Sangat gembira hari ni.
Madam Radin told me just now,
"You've done something good today, Tiqah."

Syukur..
Hari ni sekali lagi, pihak Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) datang ke sekolah untuk program derma darah.

Awal tahun hari tu, saya tak boleh derma darah sebab baru discharge dari wad sebab pneumonia.
So, hari ni saya cuba sekali lagi. Alhamdulillah, dipermudahkan untuk menderma darah.

This is my first time. Yaa..

Actually, mak tak benarkan..
But, saya pujuk mak..
I said,
"Mak, okay macam ni.. Kalau saya layak menderma, saya derma k. Kalau tak layak, so tak dapat nak derma lah. I'll be fine."

sebab..
I still remember what Madam Radin told me..
"Kita nak derma harta, harta takda. Kalau kita boleh dermakan darah, kenapa kita taknak ambil peluang tu kan? Setidak-tidaknya, berkemungkinan besar darah kita boleh menyelamatkan nyawa seseorang."

Madam Radin memang selalu bagi dorongan dan semangat untuk students beliau.

I salute her. :)

Mungkin, ada readers yang cakap,

elleh... derma darah pun nak share dalam blog ka?

It's ok.

But for me,
niat di hati nak mencoretkan sesuatu yang terkesan di hati ni.
setidaknya, impian saya untuk dermakan darah saya dah terlaksana.
syukur.

For those yang belum pernah derma darah,
cuba kumpulkan keberanian untuk menderma.
Jangan risau.
Anda cuba untuk buat sesuatu kebaikan.
InshaAllah, Allah redha.

Remember,
kita buat baik, Allah balas kebaikan juga pada kita.
Cepat atau lambat saja.
Mungkin juga, ganjaran Allah tu datang melalui cara yang lain.
kita tak tahu kan??

Alhamdulillah.
Terima kasih kepada pihak HUSM..
Terima kasih kat doktor Amran yang sangat caring, peramah dan sporting. haha
Siap naikkan kerusi tadi, sebab I'm a bit dizzy lepas derma darah.
Cehh. Layanan istimewa.
Haha. poyo!
doktor Amran siap pesan lagi,
kalau saya ke KB nanti, jangan lupa roger dia. Haha.
nak belanja makan lettew!
Ehh. gurau. heeee

Terima kasih jugak kepada Encik Iqmal yang friendly.
Terbaik lahhh!

Terima kasih kat nurse yang sangat lemah lembut semuanya...
Terharuuuuu... heee

Terima kasih kat pakcik yang sediakan persegaran untuk para penderma darah.
Makanan bestttt !

Last but not least, terima kasih kat Anis dan Sofea yang sentiasa di sisi sepanjang blood donation tadi.
Okaylah. Itu je kot.

Jom usha gambar! :)



Bersama YM Madam Radin dan YM CIkgu Raja Hasni.

Ceria sebelum kena cucuk. Heee

Nurse buat saya gelak masa tengah cucuk tu.
Tak sempat nak rasa sakit. :)

Bersama Tew, my junior.
Budak kacak. Heee.. 

I can see my blood!
Oooo yeahhh. :)

Bersama Anis..

Bersama Sofea..

Aiyooo.. Pening maa..
Nurse suruh tidur.

Last but not least,
kenangan bersama pihak HUSM.
Left : Dr. Amran
Right : Encik Iqmal
Belakang : Nurse-nurse yang awesome!

Okay. cukup. Jumpa dalam entri lain. InshaAllah.
Wassalam. :)



♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥