Friday, January 18, 2013

Berjauhan Dengannya Buat Seketika..


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.


Disebabkan laptop sedang nazak, tak dapat dibuka jadi aktiviti tweeting dan blogging saya tergendala. Segala esaimen saya buat menggunakan komputer di bilik UBK. Sesi tweet mengtweet pun hanya dapat dibuat thru android ummi. Itu pun ketika saya berada di UBK sahaja..

Tak pasti berapa lama keadaan ni akan berterusan, tapi mungkin akan jadi sangat jarang untuk saya update blog pada masa akan datang.. Terima kasih kepada pembaca dan rakan blogger yang setia baca entri di blog saya. Mohon maaf atas kesulitan yang berlaku. InshaAllah, saya akan cuba update entri nanti. mungkin pinjam sekejap-sekejap laptop ayah.. hehe..


Cc:WeHeartIt

Komitmen terhadap esaimen dan kelas diutamakan sekarang..

Apa-apa pun, jaga diri semua..

Semoga Allah berkati dan permudahkan segala urusan kita.. amin.

Salam sayang,
Yuyu Atiqa.
♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Sunday, January 13, 2013

You guys really need to watch this short video!


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.


Hey everyone! Just wanna post a simple entry. Actually, I stopped at my friend's blog, Hafizin Jamil a.k.a ubibadok . I've watched an AWESOME video that he shared in his blog. I think, you guys also need to watch this video. seriously!!!

Come, let's watch this together..
It might make you shed tears.. :')







A special thank[s] to Abe Hafizin for sharing this video. May Allah bless you and your family.. aamiinn..

Readers, thanks for reading and watching.

p/s : sorry for the grammatical errors..


wassalam.



♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Saturday, January 12, 2013

I said what you said but in a different way.


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wbt.

Haha. Last night, quite excited wanna update a new entry for my blog. Unfortunately, something has happened and I can't avoid to sort out that matter first. Yet, today inshaAllah I will try to bring about a new entry for all of my readers.

Okay, let us start. Actually, this story is about a blind boy and a man.


cc to WeHeartIt


   One day, there was a blind boy sat on the steps of a building with a hat by his feet. He held up a sign which said, "I am blind, please help." Unfortunately, there were only a few coins in the hat.

   A man was walking by. He took a few coins from his pocket and dropped them into the hat. He then took the sign, turned it around and wrote some words. He put the sign back so that everyone who walked by would see the new words.


cc to WeHeartIt


Soon, the hat began to fill up. A lot more people were giving money to the blind boy. That afternoon, the man who had changed the sign came to see how things were. The boy recognized his footsteps and asked, "Were you the one who changed my sign this morning? What did you write?"

   The man said, "I only wrote the truth. I said what you said but in a different way. I wrote, 'Today is a beautiful day but I cannot see it'. "

Readers, both signs told people that the boy was blind. But the first sign simply said the boy was blind. The second sign told people that they were so lucky that they were not blind. Should we be surprised that the second sign was more effective?

Okay, look! I'm sharing this story with you not for encourage you to ask for sedekah or something like that. My motive is to make us alert of being thankful for what we already have. Because some of us are default to be grateful with what Allah gave us. And remember, there are many people around us who are not as lucky as we are. So, don't ever forget to thank Allah for everything.

So, moral of the story :


----> Be thankful. Be creative. Be innovative. Think differently and positively.


My dear readers, I hope this entry may bring something good for all of us. InshaAllah. I'd be glad if you can spend ur time to comment and give me some responds about what you get from this entry. Hopefully.

Ohh ya! by the way, I'm trying to update this entry entirely in English. Do correct me if I made mistakes. I'd appreciate it much. Seriously!! Here is a quote from someone I know.

'When life gives you 100 reasons to cry, show life that you have 100o reasons to smile. Face your past without regret. Handle your present with confidence. Prepare for the future without fear. Keep the faith and drop the fear.'

- Law Awang -


That's all for this time.. Thanks a lot for spending ur time reading this entry. May Allah bless us.. aamiin.

Wassalam.



 
♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Saturday, January 5, 2013

Mini Karnival Karangkraf @ UITM Mache..


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Sedikit cerita nak dikongsi hari ni. I went to UITM Machang this evening with my classmates. Ada Mini Karnival Karangkraf. Tujuan ke sana sebenarnya nak meng'usha' buku-buku dan jumpa kawan saya, Noreen.

Dah jumpa Noreen, berbual kejap. Lepas berbual, Noreen ada urusan then kami sambung merewang dekat Dataran Ilmu UITM tu balik. Merewang punya merewang, secara kebetulan ada Sabhi Saddi tengah nyanyi time tu. So, kami singgah berteduh dekat khemah yang tersedia dan dengar Sabhi nyanyi. Then, ada aktiviti lebih kurang macam kuiz laa jugak time tu. Lepas kuiz, Yama from Red Aura Band buat penampilan pertama beliau kat situ. Seriously, single beliau bertajuk Korban Kasih sangat awesome. Suara Yama best weh! lagi-lagi kalau beliau nyanyi lagu-lagu ketuhanan. Tersentuh hati.. Saya ni jenis yang susah nak cakap best bila dengar lagu-lagu sekarang ni. Tapi, bila dengar lagu Yama nyanyi tadi, automatik saya cakap best. keep on keluarkan lagu-lagu ketuhanan k, Yama! I do support you. Cehh.. hehe.. :)

Sempat bergambar dengan mereka. Tu pun time kami dah nak balik dah. masa nak balik tu, Upin Ipin baru keluar. Tak sempat nak tangkap gambar dengan diorang. Maybe next time.. hehe. Quite seronok lah jugak tadi sebab main reason ke UITM nak jumpa Noreen dah tercapai.. Noreen sangat cantik ! Kat dalam Facebook dah cantik, bila tengok depan-depan lagi cantik. Tak puas berbual dengan dia tadi. Harap dapat jumpa lagi lain kali.

Sempat tangkap gambar sikit saja sebab bateri kamera kurang bagi kerjasama. Huhu. Silap saya sebab tak check bateri kamera sebelum keluar rumah tadi. Ingat still full. Aduyai. Apa-apa pun, another new experience today! hehe. Thanks to Anis sebab bagi kami singgah solat Asar kat rumah dia. Lepas hantar Anis, saya hantar Ana. Then followed by Fira dan Sofea. Agak tidak best masa drive tadi sebab banyak jalan yang berlopak dan berlubang yang mana sangat mengganggu kelancaran tayar kereta  saya untuk bergerak. Huh! sangat tidak berpuas hati.. Nasib baik kesabaran masih ada. haha. Cehh.

Okaylah, itu saja nak diceritakan. Ada sedikit gambar yang sempat diambil. Thanks for reading.


Kononnya nak bergambar dengan banner tu ha! haha

my classmates. left: Ana, Fira, Sofea, Anis

Ni ha. Anis yang kemanjaan. haha. no lah. kidding saja.. :)

Sabhi Saddi sedang nyanyi..

I met kak Zumurni Hamzah.
salah seorang wartawan Sinar Harian.
haha. nasib baik Kak Zu tegur. kalau tak dah tak perasan dah tadi.
Last jumpa masa program kat school.
cehh. lama tuuu. haha

Abang badut dah buang kostum laa.. hehe..
"Adik, nak belon? Meh abang kasi.." hehe....

Me, my friends, Yama (Red Aura Band) and Sabhi Saddi.


Last but not least, jom dengarkan single yang dinyanyikan oleh Yama from Red Aura Band. It's such a lovely song. I love this song. Seriously! Good job, Yama!

Korban Kasih.. Happy listening! :)





Wassalam.

Loves,
me.


♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Thursday, January 3, 2013

Ten Intentions. Apakah?


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.


cc:WeHeartIt

Nampak gambar kat atas? Dah masuk tahun 2013 dah kita. Ni kira entri pertama Yuyu Atiqa dalam tahun baru ni. Sebenarnya, kita dah lama masuk tahun baru kalau ikutkan kalendar Islam. Tapi, apa-apa pun, Selamat Tahun Baru saya ucapkan kepada semua pembaca blog Yuyu Atiqa (kalau ada). hehe.

Back to the topic.

Bila berganjak saja ke tahun baru, pastinya majoriti manusia di muka bumi ni akan bercakap pasal AZAM TAHUN BARU. Haha. Kan? Konpem, masing-masing seronok bercakap pasal azam masing-masing. Bagi saya, bila-bila masa pun boleh berazam sebenarnya. Tak perlu nak tunggu tahun baru. Mungkin, ramai yang buat begitu sebab memang dah jadi satu budaya ataupun fenomena setiap tahun. Kalau tak disebut azam tahun baru, mungkin dirasakan pelik. Emm. Terpulang kepada persepsi masing-masing.

Haha. Apa-apa pun, saya pun ada jugak azam yang nak cuba dicapai dan dilaksanakan.

Pertama.
- Nak mati dalam iman. ( azam sejak dulu lagi ).

Kedua.
- Nak tingkatkan kesabaran bila berdepan dengan sesuatu yang menguji diri saya.

Ketiga.
- Cuba ajar diri untuk tidak menangguh kerja dan sesuatu tugasan tertentu.

Keempat.
- Lebih beranikan diri katakan TIDAK demi kebaikan diri dan orang lain.

Kelima.
- Ajar diri untuk senyum walaupun dalam mood yang tak baik.

Keenam.
- Cuba untuk atasi stress dengan lebih tenang dan bijak.

Ketujuh.
- Jadi kawan yang lebih prihatin dan peka.

Kelapan.
- Gunakan kata ganti diri 'saya' dalam setiap entri di blog.
 ( tahun lepas guna 'aku'. Tahun ni, untuk lebih sopan, decide untuk guna 'saya'. )

Kesembilan.
- Nak berjimat dan istiqamah menabung.

Kesepuluh.
- Fokus semampu yang boleh dalam kuliah,kelas tutorial,kerja kumpulan,pembentangan pasangan/individu.


Keinginan yang nak dicapai perlu seiring dengan usaha dan doa. Moga dapat capai semua yang diimpikan. Amin. Cukup cakap pasal intention. Sekarang, nak mengadap sejarah Islam pulak. Nak kumpul maklumat untuk buat pembentangan tentang salasilah Rasulullah S.A.W minggu depan.

Berhenti sini dulu. InshaAllah, mungkin dalam lain-lain entri akan muncul entri bervideo dari Yuyu Atiqa. haha. Who knows kan? hehe. InshaAllah.

Wassalam.

Loves,
me.



♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥