Thursday, September 5, 2013

Blood Donation Day.


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah. Sangat gembira hari ni.
Madam Radin told me just now,
"You've done something good today, Tiqah."

Syukur..
Hari ni sekali lagi, pihak Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) datang ke sekolah untuk program derma darah.

Awal tahun hari tu, saya tak boleh derma darah sebab baru discharge dari wad sebab pneumonia.
So, hari ni saya cuba sekali lagi. Alhamdulillah, dipermudahkan untuk menderma darah.

This is my first time. Yaa..

Actually, mak tak benarkan..
But, saya pujuk mak..
I said,
"Mak, okay macam ni.. Kalau saya layak menderma, saya derma k. Kalau tak layak, so tak dapat nak derma lah. I'll be fine."

sebab..
I still remember what Madam Radin told me..
"Kita nak derma harta, harta takda. Kalau kita boleh dermakan darah, kenapa kita taknak ambil peluang tu kan? Setidak-tidaknya, berkemungkinan besar darah kita boleh menyelamatkan nyawa seseorang."

Madam Radin memang selalu bagi dorongan dan semangat untuk students beliau.

I salute her. :)

Mungkin, ada readers yang cakap,

elleh... derma darah pun nak share dalam blog ka?

It's ok.

But for me,
niat di hati nak mencoretkan sesuatu yang terkesan di hati ni.
setidaknya, impian saya untuk dermakan darah saya dah terlaksana.
syukur.

For those yang belum pernah derma darah,
cuba kumpulkan keberanian untuk menderma.
Jangan risau.
Anda cuba untuk buat sesuatu kebaikan.
InshaAllah, Allah redha.

Remember,
kita buat baik, Allah balas kebaikan juga pada kita.
Cepat atau lambat saja.
Mungkin juga, ganjaran Allah tu datang melalui cara yang lain.
kita tak tahu kan??

Alhamdulillah.
Terima kasih kepada pihak HUSM..
Terima kasih kat doktor Amran yang sangat caring, peramah dan sporting. haha
Siap naikkan kerusi tadi, sebab I'm a bit dizzy lepas derma darah.
Cehh. Layanan istimewa.
Haha. poyo!
doktor Amran siap pesan lagi,
kalau saya ke KB nanti, jangan lupa roger dia. Haha.
nak belanja makan lettew!
Ehh. gurau. heeee

Terima kasih jugak kepada Encik Iqmal yang friendly.
Terbaik lahhh!

Terima kasih kat nurse yang sangat lemah lembut semuanya...
Terharuuuuu... heee

Terima kasih kat pakcik yang sediakan persegaran untuk para penderma darah.
Makanan bestttt !

Last but not least, terima kasih kat Anis dan Sofea yang sentiasa di sisi sepanjang blood donation tadi.
Okaylah. Itu je kot.

Jom usha gambar! :)



Bersama YM Madam Radin dan YM CIkgu Raja Hasni.

Ceria sebelum kena cucuk. Heee

Nurse buat saya gelak masa tengah cucuk tu.
Tak sempat nak rasa sakit. :)

Bersama Tew, my junior.
Budak kacak. Heee.. 

I can see my blood!
Oooo yeahhh. :)

Bersama Anis..

Bersama Sofea..

Aiyooo.. Pening maa..
Nurse suruh tidur.

Last but not least,
kenangan bersama pihak HUSM.
Left : Dr. Amran
Right : Encik Iqmal
Belakang : Nurse-nurse yang awesome!

Okay. cukup. Jumpa dalam entri lain. InshaAllah.
Wassalam. :)



♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

10 comments:

  1. Dofollow blog ni,... malunya akak,..x pernah dan tak berani nak derma darah, ...seriau la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpa kak, jangan malu.
      Apa-apa pun..
      betulkan niat dulu.
      InshaAllah, Allah akan beri kita keberanian dan kekuatan bila kita nak buat kebaikan..
      Moga Allah berkati akak.
      ameen. :)

      Delete
  2. Allhamdulilah niat murni tu .. derma darah ..

    ReplyDelete
  3. Ok ape derma darah..orang yang terpilih je dibenarkan. :)

    ReplyDelete
  4. Bagusnya dah berbuat pahala .. Heee :)

    ReplyDelete
  5. iklan advertlets kat atas tu seksi lah.. btw bagus derma darah ni..good!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak..
      baru perasan.
      macam mana taknak iklan seksi tu ek?

      Delete

I thank you for the comment. Have a nice day. ^^