Friday, April 26, 2013

Perkongsian Pengalaman Hebat dari Insan yang Hebat !


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.



Sepatutnya semalam upate entri pasal ni. Tapi, kepenatan yang melampau membantutkan mood dan tenaga untuk menaip. Maaf.

Ya. semalam. 25 April 2013, Khamis. Satu lagi hari yang terisi dengan sesuatu yang bermanfaat. Perkongsian daripada seorang hamba Allah yang hebat di usia yang masih muda. Siapa beliau?
Meh sini nak ceghita setakat yang mampu.

Tuan Haji Mohd Firdaus Mat Saad. Pertama kali mengenali beliau melalui abi, suami umi Zaiti yang selalu juga saya sebutkan dalam blog ni. Masih saya ingat lagi. Masa umi ajak makan-makan kat rumah dia. Masa tu abi duk khusyuk mengadap phone. Then, abi panggil saya dan tunjukkan blog MariaFirdaus melalui phone umi. Bila baca entri di blog tuan haji, terdetik dalam hati. Aku kena selalu baca blog ni.

Balik je rumah, saya bukak laptop. Search blog MariaFirdaus.. baca dan baca entri-entri di situ. Entri perkongsian melalui apa yang mereka lalui. Realiti. Blog macam ni memang jadi salah satu pilihan saya. sebab  saya memang suka sangat baca entri perkongsian dari orang-orang yang berpengalaman dan berjaya dalam hidup, dapat menaikkan semangat saya untuk teruskan perjuangan capai matlamat hidup saya.

And I should thanked abi for introducing me to this blog, MariaFirdaus

Okay. Semalam akhirnya saya dapat bertemu empat mata dengan tuan haji Firdaus. Beliau datang jauh dari Parit Buntar ke Kelantan untuk berkongsi dengan student sekolah saya. Pergh. Respect! Seriously..

Sebenarnya, semalam jugak adalah hari presentation tugasan sejarah kelas saya. Jadi, lepas habis giliran presentation baru lah sempat pergi ke dewan asrama sekolah untuk mendengar perkongsian daripada tuan haji Firdaus. Walaupun sekejap saja sempat mendengar perkongsian daripada beliau sebab saya sampai agak lewat, namun saya dapat rasakan keterujaan sepanjang sesi perkongsian beliau dari pagi sampai tengah hari semalam.

Lepas habis sesi beliau dengan students, saya sempat berbual dengan beliau. Terkejut. Reaksi yang muncul di wajah saya bila beliau cakap yang beliau baca blog saya. Mungkin abi atau umi yang ceritakan. Lebih terharu bila beliau siap mention lagi nama blog saya 'yuyuatiqa.blogspot.com'.  MasyaAllah, beliau sangatlah peramah. Beliau tak lokek berkongsi tips untuk majukan blog. Dari percakapan beliau, memang membuktikan beliau seorang insan yang hebat.

Beliau ada beritahu saya yang beliau sedang dalam proses menyiapkan sebuah buku. Wah. Hebat bukan? InshaAllah, lagi sebulan akan terhasil buku tersebut. Apa yang beliau kongsikan bersama students sekolah saya juga akan turut beliau masukkan dalam buku tersebut. Tak sabar. Teruja nak baca.

Satu kata-kata beliau semalam yang saya akan ingat,

"Betulkan niat dalam hati, kita buat sesuatu untuk berkongsi perkara yang baik dengan ikhlas. Berkongsi sesuatu yang bermanfaat yang berterusan walaupun setelah kita tiada di dunia lagi."
- Tuan Haji Mohd Firdaus Mat Saad -


Sahabat,

Buat baik maka baiklah jadinya..
InshaAllah, duniawi ukhrawi.

Kalau kita tak kongsi ilmu yang kita dapat di dunia, nanti kat akhirat nak jawab apa bila Allah tanya?
Ikhlaskan hati. Betulkan niat. Moga Allah redha.


Terima kasih kepada Tuan Haji Firdaus. Moga Allah berkati kehidupan beliau dan keluarga.

Jangan lupa ikuti blog beliau. MariaFirdaus. Tak rugi. InshaAllah, banyak manfaat.

Beliau turut coretkan sesuatu di blog beliau tentang perkongsian beliau semalam.
Baca entri ni : Ceramah Motivasi Rahsia Hidup Luar Biasa, SMK Hamzah, Machang, Kelantan.



Bergambar kenangan bersama beliau.
Dari kiri, Umi Zaiti, Abi, Tuan Haji Firdaus, Bonda Rohani, Saya dan Anis.
P/s : Gambar dari blog Tuan Haji..  heee..

Saya stop entri kat sini. Nanti kita cerita lagi ya! Azan zohor pun dah berkumandang. Wassalam.


Salam hormat,
YuyuAtiqa.





♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Post a Comment

I thank you for the comment. Have a nice day. ^^