Sunday, April 28, 2013

Kena rotan.


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.


rotan cikgu tadi kecik sikit dari rotan yang atas ni. haha
cc : google

Hari ni Hari Ahad. April makin sampai ke penghujungnya. Makin dekat jugaklah tanggal final exam sem 2. Khamis nanti, ada test. Pergh. Test weh! Kalau student yang belum 'khatam' study macam saya ni memang sedang mengalami simptom kecuakkan + kekalutan + kecintaan pada buku tahap melampau dah ni. Kena berkepit (sambil menelaah kononnya) dengan buku 24 jam! Termasuk masa tido, buku dalam pelukan. Kalau tak pun, buku letak sebelah. Haaa.. nampak tak demam test sampai macam tu sekali?? tu belum lagi final exam sem 2. Dah dekat dah Nurul Atiqah oiiii.......... Mu kaba dop nih??? aduss!

Mukaddimah tentang test dan exam adalah untuk memberi peringatan pada diri sendiri dan pada insan yang mengalami situasi yang sama! Huhu.. Back to the topic. Kena rotan. Yelah. Kena rotan. Lepas assembly tadi. Haha. Bila ingat balik, tergelak + tersengih sorang-sorang. Dah 19 tahun pun kena rotan lagi ka? adoii.

Ya. Pengalaman best pagi tadi. Saya kena rotan kat tapak tangan. Kenapa? Mesti ada sebab dia kan? Memang pun.. Sebenarnya, peratus kehadiran minggu lepas jatuh merudum. Ehh.. takdanya merudum sangat. Cuma angka peratusan tu mengalami kemerosotan. Cehh. ayat tu penting! haha


Kalau camni pun boleh! heee..
cc : google

So, tadi cikgu disiplin panggil semua students yang tak hadir sekolah dari hari Ahad minggu lepas sampailah hari Sabtu (sekolah ganti) semalam. So, saya pun secara langsung terlibat sama. Saya tak datang sekolah hari Ahad minggu lepas. 21 April 2013. Sebab? Ni sebab diaa..

Sakit orang perempuan.

Sakit orang perempuan saya datang hari Ahad tu. Macam biasa, bila sakit tu datang, automatik saya akan mengalami 'senggugut' sampai tak terbangun dari katil sakitnya untuk 3 hari pertama kebiasaannya. Serius.. sebab setiap bulan macam tu, saya tak pergi hospital. Sekadar makan ubat tahan sakit yang hospital bekalkan sebelum ni. So, surat cuti sakit pun tak ada lah kan bila tak pergi hospital untuk jumpa doktor.

Nah.. Itulah puncanya saya kena rotan. Tak dapat buktikan ketidakhadiran saya ke sekolah adalah disebabkan kesakitan yang amat oleh senggugut tanpa dapat menunjukkan surat cuti sakit. Saya pun satu. Lupa nak buat surat makluman yang disahkan ibu bapa. Nasiblah. So, pagi tadi, menerima 'hadiah' rotan dari cikgu disiplin. Nak kata sakit, tak jugak. Nak kata tak sakit, rasa la jugak 5 saat sakitnya.

Saya tak marah. Saya tak sakit hati pada cikgu disiplin. Betul. Jujur cakap. Sebab saya faham kerja dan beban tugasan yang perlu dipikul oleh mereka. Dah tugas mereka memerangi student yang buat masalah. Kita sebagai student perlu lah faham kan? Empati tu perlu ada! Tu barulah bermotivasi! heee.. Moga Allah beri mereka kekuatan untuk terus memikul tanggungjawab dengan penuh amanah. amin.

Kena bermotivasi.

Saya cakap pada diri sendiri. Ambil iktibar dari apa yang saya lalui pagi tadi. Jadikan pengajaran. Jangan ulang kesilapan yang sama. Belajar dari kesilapan dan berusaha untuk tidak melakukan kesilapan. Itu bagus. Cabar diri. Bagi peringatan pada diri sendiri. Orang begini, InshaAllah berjaya. Duniawi. Ukhrawi. InshaAllah. Moga Allah redha.


Sahabat...

Mesti ada di kalangan sahabat yang cakap.

"Aihh.. Dia ni tak malu ke cerita pasal dia kena rotan? Dah besar panjang. Kena rotan sebab tak datang sekolah pulak tu!"

Haha. Saya tak kisah. Apa yang saya tahu. Niat saya baik. Nak berkongsi dengan sahabat supaya sahabat tak akan lalui situasi yang sama. Ambil teladan dari apa yang saya lalui. Beringat sebelum terkena. Fikir positif atas setiap perkara yang kita lalui. Itu sangat perlu. Serius saya cakap.

Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar.

Cukup entri ni dulu ya. Ada pandangan atau respon, jangan segan silu komen kat entri ni. Terima kasih sudi luangkan masa untuk baca. Bai..

Wassalam.


Salam hormat,
YuyuAtiqa.



♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Post a Comment

I thank you for the comment. Have a nice day. ^^