Saturday, October 27, 2012

I'll be back soon!


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.




This is just a short post. I'm gonna let you know that I'll be sitting for my final exam soon (5,6,7,8/11/2012).
So, I may be not have enough time to update any new entry for the next few days. I'm gonna put 101 % focus on my final. I must score 3.5 and above for my first semester so that I can mantain my result for another 2 semesters. Seriously, it is not gonna be easy for me to control myself from spending a lot of time in front of my lappy but seriously I need to sacrifice this kind of things first for my future. Before this, I failed to prove the people around me that I can further my study in masscom. Now, I won't let it happened again.

There's still much time for me to keep on struggling. Now, I may be nobody. But, one fine day, I will be somebody. What I need to do is just trust myself. Grab this chance to change. Achieve my dream. Make it comes true. I can't give up hope easilly. My parents, my family, my umi, my beloved pals were always there behind me. supporting me. I can't dissapoint them. They trust me. They kept pray for my success.

Ya Rabb.. please.. I need your blessings. I need your help. please strengthen my heart so that I can be much much much stronger to face all the obstacles which is trying to bring me down.

Readers, please pray for me. InsyaAllah, I'll be back soon. Thanks. Wassalam.

Loves,
me.

*sorry for any grammar mistakes. I'm in the process to improve my english.*
♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Wednesday, October 17, 2012

Tak semua orang rasa apa yang sedang dirasai orang lain..


16/10.2012 : 11.19 PM

Salam.

Hidup ni menarik kan? Ada suka.. Ada jugak duka..
Ada ketika kita sentiasa ketawa... Ada pula saat kesedihan menerpa...

Kehidupan....
Belum tentu apa yang sedang kita rasai sekarang pernah dirasai oleh orang lain..
Mungkin juga sudah ada seseorang yang pernah melalui keadaan yang sedang kita alami ketika ini..

Kesedihan..
Tak ada seorang pun dalam dunia ni yang tak pernah dirudung kesedihan dalam hidup dia kan?
Cuma..
Terpulang kepada individu tu sendiri macam mana nak tangani perasaan tu..

Bila kesedihan atau kekecewaan menjelma dalam hidup tanpa diundang,
pastinya airmata nak menyusul sama..
Saat airmata tumpah, ia tak mampu disekat..
Bila ia mahu mengalir, ia akan terus mengalir...
Aliran dan esakkan sama deras dengan rintik gerimis yang membasahi bumi..

Ada seorang gadis ni.. pelik..

Bila dia sedih...
Dia berpura-pura macam tak sedih..
Dia ketawa... Dia berperangai kebudak-budakkan..
Walaupun ketika itu airmata turut menitis bersama dengan senyumannya..
Dalam keadaan sebegitu pun...
dia tetap dengan kedegilan dia berpura-pura bahawa dia tak apa-apa...

Jauh di sudut hatinya..
Dia mengharapkan akan ada seseorang yang muncul dan menyapanya tika itu..
Seorang insan yang perasan akan kelakuannya...
Seorang yang sudi menjadi pendengar dan menenangkan hatinya...
Seseorang yang sangat-sangat dia perlukan ketika itu.....

Airmata...
Orang kata airmata dan gadis ni tak boleh dipisahkan..
Seorang gadis memang mudah mengalirkan airmata..
Kerana gadis ini punyai hati seperti kapas..
hati yang begitu lembut...
Walaupun luarannya dia kelihatan sentiasa ceria..

Senyuman...
Yaa.. Gadis ini akan sentiasa mengukir senyuman..
Walaupun tika dia bersedih..
kerana hanya dengan senyuman..
dia mampu mengumpul kekuatan untuk mengorak langkah meneruskan kehidupan..

Pengubat hati...
Yang hakiki..
Meluahkannya pada Ilahi..
walaupun tak dapat dilihat dengan pancaindera namun dapat dirasakan dekat dalam hati...

Namun... si gadis.....
Hakikatnya dia memerlukan seseorang untuk menjadi pendengar kepada luahannya..
pastinya ketika keadaan seperti ini, dia memerlukan kata-kata daripada seseorang yang boleh mengembalikan senyuman supaya terukir di wajahnya....

Masih adakah yang sudi menghilangkan duka itu ketika ini...
Walaupun cuma sekejap...
Ianya pasti menjadi waktu dan saat yang sangat bermakna..

Walau apa pun yang terjadi..
Hidup dan mati kerana Allah..

Gadis itu pasti akan terus mengukir senyuman...
dalam menempuh liku-liku dan dugaan yang menimpa..
dia pasti kuat..
dia pasti cekal..
dia pasti tabah..

kerana......

dia seorang gadis..
yang mempunyai semangat yang utuh dalam diri..
tak mudah melatah..
tak mudah goyah..

yaa.. gadis itu akan tetap tersenyum...
senyum.. senyum... senyum...

Dengan izin Allah, kebahagiaan abadi akan ditemuinya kelak..

Subhanallah.. Alhamdulillah... Allahuakbar..

Coretan,
YuyuAtiqa



♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Saturday, October 13, 2012

Anugerah dari Allah pada usia yang masih muda? Syukur.



Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.


Sebelum aku terus menaip berdasarkan tajuk, sebagai mukaddimah nya aku nak lari sikit daripada tajuk. Tahniah buat team Kelate 'The Red Warriors' yang telah berjaya mara ke final pertandingan sepak bola Piala Malaysia. Walaupun aku tidak obses terhadap sukan bola sepak, namun aku masih punyai perhatian terhadap pasukan bola sepak Kelate sebagai tanda sokongan aku terhadap team Kelate. Kira okay la tu kan? Tapi yang pasal game semalam, aku memang tonton kat tv. Serius aku tak tipu. Lagi sekali aku cakap, bukan sebab minat tapi sekadar menyokong. Lagi-lagi bila tengok ke-eksaited-an mak aku masa tengok bola. Plus makcik sebelah rumah aku bersama anak-anaknya datang tengok kat rumah aku. Lagilah gempak. Aku?? kan dah cakap tadi sekadar tengok saja... Tapi, ada jugak moment-moment yang mencemaskan tu aku ter-eksaited sama.. Haha. Dimaafkan lah jugak kan? 

Okay cukup mukaddimah pasal bola. 'Majulah sukan untuk negara'. Cehh. Tu diaa.. 

Sekarang, kembali kepada topik. 'Anugerah dari Allah pada usia yang masih muda? Syukur.' Aku tergerak hati nak menulis sesuatu berkaitan topik ni. Mungkin selepas aku pulang daripada melawat sahabatku yang baru sahaja dikurniakan cahaya matanya yang pertama. Subhanallah. Allah telah berikan beliau anugerah yang tidak ternilai pada usianya yang masih muda. Aku gembira kerana sahabatku telah bergelar ibu. Aku?? Automatically bergelar 'aunty'. Dapat anak buah la katakan. hehe. :)


Gambar ehsan daripada Encik Bing.com


Ada juga kadangkala aku terdengar suara-suara yang agak tidak berpuas hati dalam soal kawin muda ni. Bagi aku, kawin muda ni bagus. Malah ianya tuntutan agama. Lagipun, dalam godaan duniawi sekarang, sudah tak ramai manusia yang mampu mengawal dan menahan diri mereka dari terikut dengan hawa nafsu. Dengan timbulnya nafsu yang membuak-buak, dengan iman yang perlu sentiasa di-upgrade, bukan senang untuk hadapinya. Mungkin banyak ideologi tertentu tentang hal macam ni. Contoh :

"Masih terlalu awal laa untuk berkahwin. belum bersedia.."

"Tunggu usia matang sikit baru boleh kawin.."

Kalau bagi individu yang mampu mengawal nafsu mereka, alasan itu mungkin diterima pakai. Apa-apa pun, bagi aku kawin pada usia muda boleh elakkan golongan belia ni daripada terjerumus ke dalam zina. Sekurang-kurangnya, gejala anak luar nikah, gejala seks bebas, gejala buang bayi sedikit sebanyak boleh dikurangkan. 

Plus, bila dah kawin pastinya kematangan tu akan datang. Perkahwinan boleh jadi satu turning point bagi seseorang tu untuk jadi lebih bermotivasi dalam hidupnya. Masing-masing pasti akan cuba ubah perangai satu sama lain untuk kehidupan yang lebih baik kelak. 

Anyway, tahniah sahabatku selamat melahirkan baby boy yang sihat dan comel ! 

Gambar bersama si comel.. :')

naluri keibuan automatik muncul bila dukung bayi.. Subhanallah.. :')


YuyuAtiqa :

Soal kawin muda, lain orang lain pendapat. Masing-masing ada sebab dan alasan sendiri kan? So, no heart feelings. Moga Allah berkati hidup kita dan generasi kita akan datang. ameen.


Salam sayang,
[ YuyuAtiqa ]




♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Friday, October 12, 2012

Penyembuhan



Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.





It’s so hard to explain
What I’m feeling
But I guess it’s ok
Cause I’ll keep believing
There’s something deep inside


Something that’s calling
It’s calling you and I
It’s taking us up high


Healing, a simple act of kindness brings such meaning
A smile can change a life let’s start believing
And feeling, let’s start healing

Heal and you will be healed
Break every border
Give and you will receive
It’s Nature’s order



Lyrics from: http://www.lyricsforsong.net/ 

♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Wednesday, October 10, 2012

A cry from a sinner


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.



My aim in life to be a better muslim

I try my best to be an obedient mu’min

But I'm haunted of my past sins

My strengths are slim and so, again my life dims

I want to follow the sunnah

And I don’t want to depart from the ummah

But lonely nights are hard to fight

And satan makes it desirous and then I'm lost in sight

My heart yearns for the creaters help

I raise my hands to Allah to guide me because I'm in distress

Pray to Him to illuminate my heart

To make me pious and millions of others who are in this struggle and fight


- Islamic poems -




Loves,

[YuyuAtiqa]



♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Wednesday, October 3, 2012

#9# W O R D L E S S W E D N E S D A Y !



Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.


On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.




♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥