Friday, June 1, 2012

If you fail, are you going to try again?





Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum wbt.


If you fail, are you going to try again?

Pernah tak kalian tanyakan soalan ni pada diri kalian? Actually, tadi bila godek-godek youtube secara tiba-tiba teringat pula kat satu video yang pernah saya tonton masa join program dengan kaunselor ( waktu jadi fasilitator ) . Seriously, the video was very touched. It made me realized to be thankful with what had Allah gave to me. 

Okay, now. Let us look back all the things that happened in our life. Were we be grateful with all the blessing that Allah gave to us? Or we kept complaining, not satisfied with what we have? Pernah tak terdetik dalam hati kalian sebegitu? I mean, contohnya  mengeluh with the unlucky moment in your life. 




I think most of us pernah rasa macam tu. Setiap orang tak pernah lari dari ditimpa masalah. We have to face every obstacle in our life. No matter how hard that thing. Sama ada kita sedar atau tidak, dalam hidup ni kita sering berkejaran. Some people mungkin sedang mengejar kekayaan. But for sure, every people in this world keep on chasing knowledge and the glory of course.

For sure, we as muslims were born to perform our duties in this world to reach the eternal jannah later. Biiznillah. So, just a simple question up there. If you fail, are you going to try again? Perhaps, it's easy for us to say of course I am ! But, truly saying it is not easy. Seriously. 

Tapi percayalah, setiap halangan, dugaan, cabaran yang Allah berikan pada kita sebenarnya terselit hikmah yang sangat bermakna even sesuatu yang mungkin tak pernah kita jangka akan berlaku pada kita. I mean the good things. InshaAllah. So, if ada dalam kalangan kita yang ter 'mengeluh ' while facing your problems, cepat-cepat istighfar. Say, Astagfirullahal azim. Ampunkan aku ya Allah. 

I admit, perit sangat untuk cuba bangkit balik bila kita gagal. Kan? Saya pernah hadapinya. But, seriously speaking, no matter how painful you fell, please hold on. Try first. If you still fall down nor failed, just keep on trying. InshaAllah, with a strong spirit, nawaitu kerana Allah, I'm definitely sure that He will guide you to reach the best way to solve every challenge in your life.

Before I stop, apa kata kita tonton video ni dulu.








YuyuAtiqa :


We can see that the guy, Nick Vujicic masih mampu tersenyum dengan hidupnya walaupun anggota badannya tak sempurna. So, kita sebagai hamba Allah yang sempurna kejadian ni seharusnya bersyukur dan sentiasa memanfaatkan nikmat pemberiaan Allah swt kepada kita dengan sebaiknya. Jangan tunggu sampai Allah tarik nikmat yang Dia beri, baru kita nak menyesal. 


Semoga entri kali ni dapat memberi perkongsian yang bermanfaat dengan pembaca semua. Thanks for reading also thanks for watching the video. Sorry for any mistakes. Till we meet again in next entry, InshaAllah.


Wassalam.




Salam sayang,
[ Yuyu Atiqa ]




♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

Post a Comment

I thank you for the comment. Have a nice day. ^^