Tuesday, April 3, 2012

Masuk ke Taman Ilmu :)


Assalamualaikum wbt.

Sejak semalam hati membuak-buak ingin mengemaskini blog ( tak adalah sampai membuak-buak tu. ) Tersangatlah hiperbola kan? Haha ) Malam ni, saya bangkit melawan 'kemalasan' untuk mengemaskini jugak blog ni. Tak kira lah ayat lintang pukang ke tidak, janji sedikit sebanyak dapat berkongsi apa yang sedang bermain di minda sekarang.

Okay, cukup mukaddimah yang entah apa-apa tu ( sila abaikan. Haha ) Bercakap soal ILMU. Apakah yang sedang bermain di fikiran kalian sekarang? Wahai sahabatku sekalian. Sedar atau tidak, kita ada banyak sangat peluang untuk mencari ilmu. One of the best way sudah tentulah dengan membaca. 


 


Tapi, bila sebut pulak tentang membaca, pastinya akan terbit secebis perkataan 'malasnya nak bukak buku', 'malasnya nak baca artikel tu'.. " MALAS " Musuh dalam selimut. Siapa setuju? cakap saya satuju. Haha. Okay, gurau. 

Sahabat.. Jangan kata malas andai kita ingin mendapatkan Ilmu. Membaca tak semestinya kalian kena baca buku-buku tebal, artikel-artikel panjang. Kalau rajin, boleh saja baca dan bila dah baca tu tak semestinya kalian kena habiskan bacaan tu sekaligus kan? Bacalah sedikit-sedikit. Biar lambat asalkan kalian memahami apa yang kalian baca. 




Kalian boleh baca buku-buku yang mudah dan bermanfaat yang menambah ilmu dan pengertian tentang agama seperti Fiqh As-Sunnah, Riyadhus Salihin dan kitab-kitab tafsir yang mudah difahami serta artikel-artikel yang membawa manfaat. 

Sama ada kalian sedar atau tidak, ketahuilah bahawa amal kita yang utama ialah mengetahui dan memahami maksud Allah SWT yang terkandung dalam kitabNya ( Al-Quran ) dan maksud Rasulullah SAW yang terdapat dalam sunnahnya. Sebab itu, kita kena memperbanyakkan renungan terhadap makna ayat-ayat yang terkandung dalam kitab suci Allah SWT.

 Sebagaimana Rasululullah SAW bersabda yang bermaksud :


" Barang siapa yang dikehendaki baik oleh Allah, nescaya Dia akan menjadikannya memahami agama. "
( Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim )


Yang sebaiknya, hafalkanlah serta praktikkanlah ayat -ayat yang mudah dalam kitab suci Allah SWT. Percayalah, bersikap tidak peduli terhadap syari'at Allah hanya akan mengakibatkan kegelapan hati dan kesesakan dada kalian. 

Saya doakan semoga kita mampu menghindari waktu kita daripada terbuang dengan perkara sia-sia kerana setiap detik daripada waktu itu akan dihisab oleh Yang Maha Esa. Ayuhlah, kita pergunakan waktu kita sebaik-baiknya untuk menggapai redha Allah SWT.


Renungan,

Sesungguhnya di antara jalan mencapai kebahagiaan adalah dengan memahami agama. InshaAllah, dada akan terasa lapang.


Wassalam.


Salam sayang,
[ Yuyu Atiqa ]

♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

4 comments:

  1. yes! buku paling best untuk cari ilmu!!

    err, wikipedia pun oke gak :p

    kat sebelah ni haa, ada dua buku otw nak habiskan

    5 paths to persuasion - the art of selling your message

    Mari berubat dengan Al-Quran

    tak habis2 lagi baca both of em. malas bukak. haha :P

    ReplyDelete
  2. Aiman :

    semoga kamu terus kuat melawan "MALAS" untuk teruskan mencari ilmu. :)

    ReplyDelete
  3. SAYA RAJIN CARI ILMU.TAPI DARI LECTURER JE.TERUKNYA KAN WUWUWU

    ReplyDelete
  4. Izyan :

    tak apa. sekurang-kurangnya masih mencari ilmu kan? :)

    ReplyDelete

I thank you for the comment. Have a nice day. ^^