Tuesday, February 14, 2012

Bila fikir soal jodoh..








Assalamualaikum wbt.
===============




Satu entri ringkas. Setiap hari, bangun dari tidur seperti biasa bersihkan diri, solat dan teruskan aktiviti harian macam biasa. Sekarang, semua tugas harian dah siap, terus masuk bertapa dalam bilik depan laptop. Tapi hari ni, minda ni semakin ligat berfikir soal jodoh. Dalam pada itu, sempat juga bermonolog, kenapa asyik fikir pasal jodoh je ni?


Kadang-kadang tersenyum sendiri dalam bilik. Haha. Tak boleh nak senyum kat depan mak dengan ayah. Takut nanti mereka cakap anak dara mereka dah tak berapa nak sihat dah. Haha. Eh, jangan macam tu. saya sihat walafiat lagi ni, Alhamdulillah.


Cuma yelah kan. Kita tak boleh nak jangka apa yang tiba-tiba appear dalam fikiran kan? Bila dah muncul tu, semakin dielakkan dari memikirkannya, semakin ligat pulak otak ni nak fikir. Lepas tu mula la nak sakit kepala fikir perkara yang tak sepatutnya fikir. Haha. Okay, perangai agak *pelik sikit hari ni. *Sila abaikan ya !


Okay, dah mula nak melalut ke benda lain rasanya ni. Haha. Okay, cakap pasal jodoh. Saya dah pernah mention dalam twitter rasanya. Umi cakap, kena mula doa dari sekarang untuk dapatkan bakal suami yang beriman dan boleh bimbing kita ke jalan Allah sampai syurga.


Yang pasti, takkan pernah lupa untuk doa tentang tu. Apa-apa pun, banyak lagi perkara yang perlu saya kecapi sebelum mendapatkan pasangan hidup. Umur baru setahun jagung. Haha. Eh, elok apa kalau kahwin awal. Kan??? haha.


Disebabkan duk terfikir pasal jodoh, terasa nak dengar lagu ni. Menusuk ke hati je bila dengar. Alhamdulillah. Istikharah padaNya. Dia maha Mengetahui.






Perihal Jodoh :

Berkahwinlah demi Allah dan nabi. Bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jangan risau soal jodoh, bila tiba masanya nanti ia akan datang menjemput. Namun, perlulah juga terbuka hati dan ruang agar ianya mudah sampai dan tidak terhalang.



Wassalam.


Salam sayang,
[ Yuyu Atiqa ]

♥ Salam ukhwah. Jazakallahukhairan. ♥

1 comments:

  1. jodoh 2 rahsia Allah
    mudah2an kita dipertemukan dgn yg terbaek
    yukk
    kiter same2 berusaha mensolehahkan diri
    :D

    ReplyDelete

I thank you for the comment. Have a nice day. ^^